Cari açık mayısta 4 milyar dolar

Cari işlemler açığı 2015 yılı Mayıs'ında 3.99 milyar dolar olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mayıs ayına göre 342 milyon ABD Doları artarak 3.994 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 44.687 milyon ABD Doları'na yükseldi.

Cari işlemler açığının mayıs ayında 3.6 milyar dolar olması bekleniyordu. 

Cari açık Turkcell'in nisan ayı başında gerçekleşen temettü ödemelerinin etkisiyle 3 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gelerek 3.41 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Açıklamada şöyle denildi:
"Ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 127 milyon ABD Doları azalarak 5.367 milyon ABD Doları'na gerilemesine rağmen, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 272 milyon ABD Doları azalarak 2.138 milyon ABD Doları ve birincil gelir açığının 147 milyon ABD Doları artarak 814 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmesi cari işlemler açığının artmasında etkili olmuştur.

Parasal olmayan altın kalemi net ithalat olarak, bir önceki yılın Mayıs ayında 621 milyon ABD Doları, bu yılın aynı ayında ise 108 milyon ABD Doları seviyesinde gerçekleşmiştir.

Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 169 milyon ABD Doları tutarında azalarak 2.110 milyon ABD Doları'na gerilemiştir.

Birincil gelir dengesi kalemi altında kâr transferlerini içeren doğrudan yatırım kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 219 milyon ABD Doları artarak 407 milyon ABD Doları olmuştur.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 573 milyon ABD Doları artarak 638 milyon ABD Doları tutarında gerçekleşmiştir.

Portföy yatırımları 2.505 milyon ABD Doları tutarında net çıkış kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında 74 milyon ABD Doları net alım, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 1.473 milyon ABD Doları net satım yaptığı görülmektedir. Bunun yanı sıra, yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 17 milyon ABD Doları, diğer sektörler de 52 milyon ABD Doları net borçlanma gerçekleştirmiştir.

Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı) 2.021 milyon ABD Doları tutarında gerçekleşmiştir.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 3.039 milyon ABD Doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 228 milyon ABD Doları tutarında net azalış kaydetmiştir.

Uzun vadeli kredi kullanımlarındaki artışların etkisiyle bankacılık sektörü 1.734 milyon ABD Doları, diğer sektörler de 1.173 milyon ABD Doları net kredi kullanımı gerçekleştirmiştir. Resmi rezervler Mayıs ayında 2.039 milyon ABD Doları azalmıştır."

'Hizmet gelirleri' düştü

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, hizmetler dengesi ve birincil gelir dengesi kalemlerinin geçen yıla göre daha kötü olduğunu söyleyerek, "Hizmetler dengesi içinde bavul ticareti Rusya'daki kriz nedeniyle daraldı. Yine muhtemelen Rusya nedeniyle turizm gelirlerinde geçen yıla göre azalma var. Doğrudan yatırım giderleri geçen yılın üzerinde. Dolayısıyla tahminlerden sapma var" dedi ve şöyle devam etti:

"Gümrük Bakanlığı'nın Haziran ayına ilişkin öncü dış ticaret verilerine bakınca cari açıkta Haziran'da düşüş devam edecektir. Cari açığın temel eğiliminde bir kötüleşme var, ancak bu durum daha çok iç talebin toparlanması kaynaklı. Yılsonunda petrol fiyatlarının da 60 dolar civarında kalması halinde iyileşme eğilimi devam eder ve 36.5 milyar dolar seviyelerine gerileme bekleriz."