DOĞAKA’dan Doğu Akdeniz kentlerinde bin 215 projeye destek

Merkezi Hatay’da bulunan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, bugüne kadar sorumluluk alanındaki 3 kentte bin 215 projeye 118 milyon liralık destek verdi. Ajans, Doğu Akdeniz’de ağırlıklı olarak sanayi, tarım, turizm, lojistik ve enerji sektörlerini destekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NAZİRE HİÇ YILMAZER

HATAY - Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOGAKA) Genel Sekreteri Onur Yıldız, merkezi Hatay’da bulunan DOĞAKA’nın Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye’den oluşan TR63 bölgesinde bugüne kadar bin 215 projeye 118 milyon TL’lik destek verdiğini söyledi. Bu projeler ile birlikte firmalar ve kurumlar tarafından sağlanan eş finansman ile birlikte 206 milyon TL’lik kaynağın harekete geçirildiğini kaydeden Yıldız, “Bununla birlikte mastır planlar, sektör raporları, fizibilite ve analiz çalışmaları, dış ticaret, enerji, lojistik konferansları, yurtiçi ve yurtdışı fuar katılımları, uygulamalı girişimcilik eğitimleri gibi etkinliklerle TR63 bölgesinin iş ve yatırım ortamını geliştiriyoruz” dedi. 
Doğu Akdeniz Bölgesi’nin 3 milyon nüfusa, 3 milyar dolar ihracata sahip olduğunu kaydeden Yıldız, “Ajansın faaliyet bölgesi Cilvegözü ve Yayladağı sınır kapıları ile İskenderun– Dörtyol hattındaki limanlardan oluşuyor. Denizyolu taşımacılığı yapacak kapasitede limanlarının bulunması, Güneydoğu sınırında yer alması bölgeyi lojistik ve sınır ticaretinde oldukça avantajlı konuma getiriyor” dedi. 

2 milyar dolar ihracat ile 2013 yılında Türkiye’de ihracat yapan ilk 10 il arasına giren Hatay’ın ihracatının yaklaşık 900 milyon dolarını sadece İskenderun Körfezi’nde yer alan demir-çelik firmalarının gerçekleştirdiğini belirten Yıldız, “Asırlardır sadece üretim üssü değil aynı zamanda ticaret merkezi de olan Hatay Türkiye yaş meyve ve sebze üretiminin yüzde 17’sini karşılıyor. Ticaretinin de yüzde 25’i yapılıyor” diye konuştu.

Hatay, Türkiye’nin 2’nci büyük nakliye filosuna sahip 

Hatay’da öne çıkan sektörlerden birinin de lojistik olduğunu belirten Yıldız, “169 ihracatçı firması ve 11 bini geçen tır sayısıyla Hatay, İstanbul’dan sonra Türkiye’nin 2’nci büyük nakliye filosuna sahip. Suriye’deki siyasal olaylardan sonra sınırların taşımacılığa kapatılması sektörü durma noktasına getirirken, Ro-Ro seferleriyle bu sıkıntıyı bir ölçüde giderildi. Bunun yanı sıra özelleştirilen İskenderun Limanı’na Limak Holding tarafından gerçekleştirilen yatırımlar ile birlikte Akdeniz’deki gemi trafiği büyük oranda İskenderun Limanı’nda gerçekleşmeye başladı” dedi.

Yabancı yatırımcıdan rağbet çok, yer yok

DOĞAKA’nın faaliyet bölgesinde sanayi, tarım, turizm, lojistik ve enerji sektörlerinin ön plana çıktığını ve bu sektörlerin tanıtımına yönelik 3 il özelinde Türkçe, İngilizce, Arapça olmak üzere yatırım rehberleri hazırladıklarını belirten Yıldız, “Bölgemize yabancı yatırımcılar ciddi bir rağbet gösteriyor ancak sanayi bölgelerinde yer sıkıntısı yaşıyoruz. Bu bağlamda DOGAKA Hatay Valiliği ile birlikte Hassa Bölgesi’nde yeni sanayi alanlarının oluşturması konusunda çalışmalara başladı. Bölgenin dinamik yapısını göz önünde bulundurarak, yatırım ortamını geliştirmeyi ve bölgeyi üretim üssü haline getirmeyi hedefliyoruz. Üretimle birlikte lojistik sektörü de gelişecek ve istihdam olanakları artacaktır. Bunun yanı sıra bölgemizin turizm potansiyelini de harekete geçirmeyi hedefl iyoruz” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir