Ergün: 'Büyüme'yi revize etmeye gerek yok

Türkiye'nin orta vadeli hedeflerinin istikametinde ilerleyeceğini belirten Bakan Ergün, yüzde 4’lük büyüme hedefinde herhangi bir değişiklik yapmayı gerektirecek bir durum görmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin orta vadeli hedeflerinin istikametinde ilerleyeceğini düşündüğünü belirterek, yüzde 4’lük
büyüme hedefinde herhangi bir değişiklik yapmayı gerektirecek bir durum görmediğini söyledi.

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz ve beraberindeki heyeti kabulünde soruları yanıtlayan Ergün, Merkez Bankası’nın faiz artırımıyla ilgili, "Merkez Bankası Türkiye'nin orta vadeli hedefleriyle ve dünyadaki gelişmelerle birlikte zaman zaman para politikasını belirleyen zaman zaman faiz oranlarında değişiklikler yapan veya döviz alım satım ihaleleri yoluyla piyasada bir dengelemeye giden adımlar atıyor bugün de yaptığı şey budur" dedi.

Ergün, "Dünyadaki gelişmeler, Avrupa’daki gelişmeler, Fed’in aldığı kararlar çerçevesinde bir miktar faiz artırımına gidilmiş olması Türkiye’deki piyasalar açısından dengeleyici bir unsur olarak ortaya çıkacaktır" diyerek, ihracat pazarlarındaki yeni ve olumlu gelişmelerin büyümeye daha fazla etkili olduğuna dikkat çekti.

Ergün, "Dolayısıyla Türkiye’nin orta vadeli hedeflerinin istikametinde ilerleyeceğini düşünüyorum. Bugün itibari ile orta vadeli hedeflerde yani yüzde 4’lük büyüme hedefinde herhangi bir değişiklik yapmayı gerektirecek bir durum görmüyorum" dedi.

Yerli otomobilde markalaşmanın önemli bir süreç olduğunu belirten Ergün şöyle konuştu: "Biliyorsunuz buna babayiğit adı takıldı. Aslında sektör toptan bu işin babayiğidi ama bunu markalaşma konusunda da göstermesini istiyoruz. Toplumda büyük bir istek var, yan sanayiden KOBİ'den destek ve beklenti var… Babalar var ama o kadar yiğit değiller, yiğitler var ama onlar da baba değiller, ya onlar birleşecek baba olacaklar ya da bu işte babalar bir babalık yapacaklar.

"Elektrikli araç markalaşması süreci daha hızlı bir şekilde hareketlenebilir, TÜBİTAK bir çağrıya çıktı, önemli bir Ar-Ge desteği vereceğini ima etti… Ötekine nazaran daha hızlı bir çalışma başlayacak bunu söyleyebilirim.”

TÜSİAD Başkanı Yılmaz ise yerli otomobil için uygun koşulları piyasa ekonomisinin oluşturacağını söyleyerek, "Piyasa ekonomisinin tüm kurul ve kurallarıyla gelişmesi, işlemesi yatırımcıların doğru karar vermesi için ön şart. Türkiye’de piyasalar Türkiye'de yatırımcıların yeni bir araç markası yaratmaya uygun hale gediği gün göreceksiniz bu da olacak, burada kararı verecek olan piyasalar" dedi.