Hedef tasarrufla büyüme

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2014-2016 dönemine ait OVP'yi açıklarken, "Önceliklerimiz enflasyonu düşürmek, kamu maliyesinde güçlü duruşu devam ettirmek, büyüme ve istihdam artışını sürdürmek ve cari açığı azaltmak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le birlikte düzenlediği basın toplantısıyla 2014-2016 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıkladı.  

OVP ile birlikte Orta Vadeli Mali Plan, Maliye Bakanlığı'nın Bütçe Çağrısı ve diğer bazı düzenlemeler dün akşamki Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Ali Babacan, OVP'nin açıklandığı basın toplantısında, önceliklerinin enflasyonu düşürmek, kamu maliyesinde güçlü duruş ile büyüme ve istihdam artışını sürdürmek ve cari açığı azaltmak olduğunu ifade ederek, yurtiçi tasarrufları artıracaklarını, verimlilik artışını devam ettireceklerini ve mevcut kaynakların üretken yatırımlara yönlendirileceğini söyledi. 

Önümüzdeki dönemde para, finansal sektör, maliye ve gelirler politikalarını güçlü bir eşgüdüm içerisinde yürütmeye devam edeceklerini ifade eden Babacan, kamu maliyesi alanında bugüne kadar elde edilen kazanımların korunacağını ve güçlü duruşun sürdürüleceğini söyledi.  

Bütçe disiplininin de önümüzdeki dönemde ana hedeflerinden birisi olacağını vurgulayan Babacan, yurtiçi tasarrufların artırılmasına destek verecek yapısal ve makro ihtiyati tedbirleri de almaları gerektiğini kaydetti. Ekonominin enerji yoğunluğunu azaltmak üzere enerji verimliliği çalışmalarına ağırlık vermeye devam edeceklerini belirten Babacan, bununla ilgili eylem planı hazırladıklarını, bu çerçevede sanayide, konutlarda, kamu binalarında ne yapılacağına ilişkin çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi. Babacan, bu konuda yeni teşvik ve yeni tasarruf programları oluşturacaklarını anlattı. 

Petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri hızlanacak 

Babacan, yurtiçi ve yurtdışında petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin hızlandırılacağını, linyit kömürü ve jeotermal gibi yerli kaynakların arama ve üretim faaliyetlerini azami seviyeye çıkaracak tedbirler aldıklarını, teşvik konusunda da çalıştıklarını ifade etti. Ar-Ge tabanlı, yenilikçi ve yüksek katma değer yaratan üretimin destekleneceğini söyleyen Babacan, önümüzdeki bir ay içerisinde yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantılarının birinde sadece Ar-Ge desteklerini gündeme alacaklarını bildirdi. Kayıtdışılıkla etkin bir şekilde mücadelenin devam edileceğini vurgulayan Babacan, bu kapsamda, denetim kapasitesinin artırılarak etkinleştirileceğini söyledi.

"Tasarrufta iyi bir noktada değiliz"

Türkiye'nin 2013 yılı sonu itibariyle toplam yurtiçi tasarruf oranının yüzde 12.6'ya düştüğünü bildiren Babacan, "Tarihimizin en düşük tasarruf oranı yüzde 12.6. Diğer ülkelerle mukayese ettiğimizde maalesef iyi bir noktada değiliz. Gelişmekte olan ülkelerin tasarruf oranının ortalaması yüzde 33.1. Çin istisnai, yüzde 49.7.  Hindistan'ın düşmüş hali yüzde 30. Bu hiç görmek istediğimiz, arzuladığımız bir tablo değil. Tasarruf oranlarımızın düşüklüğü bire bir cari açığa yansıyor. Yüzde 1 düştüğü zaman cari açığımız yüzde 1 yükseliyor" dedi.

2013 yılında kamu kesiminin yüzde 2.9 oranında tasarruf ürettiğini, özel kesim tasarrufu olan yüzde 9.7 ile toplam tasarrufun yüzde 12.6'ya ulaştığını anlatan Babacan, "Oysa yatırım harcamalarımız 2013 yılında milli gelirimizin yüzde 19.6'sı. Zaten yatırımlarla tasarruflar arasındaki fark da bize cari açığı veriyor. O da yüzde 7.1. Türkiye aslında daha çok yatırıma ihtiyacı olan bir ülke. Tasarruflarımız yetersiz olduğu için yüzde 19.6'lık bir yatırımla dahi yüzde 7.1 cari açık veriyoruz. Dolayısıyla tasarruf-cari açık bağlantısı çok önemli konulardan bir tanesi" ifadelerini kullandı. 

Babacan, şu anda üzerinde çalıştıkları üç konu olduğunu belirterek, BDDK'nın bu konuları bir iki hafta içerisinde görüşe açacağını söyledi.

GSYH büyüme oranı aşağı doğru revize edilerek 3.6 öngörüldü

Bu yıl başlangıçta yüzde 4 öngörülen, ilk yarıda yüzde 3.7 olan GSYH büyüme oranı aşağı doğru revize edilerek yüzde 3.6 öngörüldü. 2014 için yüzde 4, 2015 ve 2016 yılları için yüzde 5 büyüme hedeflendi. Bu yılki 11 bin 318 dolarlık kişi başı GSYH 10 bin 818 dolara revize edilirken, 2014'te 11 bin 277 dolar, 2015'te 11 bin 927 ve 2016'da 12 bin 670 dolar olarak öngörüldü. TÜFE bazında yüzde 5.3 olan 2013 enflasyon hedefi yüzde 6.8'e revize edilirken; 2014'te yüzde 5.3, izleyen iki yıl için yüzde 5'er enflasyon hedeflendi. 2013'te 158 milyar dolarlık ihracat hedefi 153.5 milyar dolara, 253 milyar dolarlık ithalat hedefi 251.5 milyar dolara, 95 milyar dolarlık dış ticaret açığı da 98 milyar dolara revize edildi. Cari açığın milli gelire oranında yüzde 7.1'lik hedef değişmedi. Bu yıl yüzde 8.9 öngörülen işsizlik oranı yüzde 9.5'e yükseltildi; oranın izleyen yıllarda sırasıyla yüzde 9.4, yüzde 9.2 ve yüzde 8.9 olacağı öngörüldü. Kredi kartı limiti sınırlandırılacak, asgari ödeme tutarı artırılacak

Kredi kartı limiti sınırlandırılacak, asgari ödeme tutarı artırılacak

Bu yıl tüketici kredileri ve kredi kartlarının da dahil olduğu bireysel kredi kullanım oranında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26'lık bir artış görüldüğünü vurgulayan Babacan, kredi stoku artışının yükselmesinin cari açığı da artırdığına işaret etti. Kredi kartı limit tahsislerinin ve limit artırımlarının, kart hamilinin gelirinin tespiti ve teyidine dayalı olarak yapılacağını belirten Babacan, limit artırımı için gelir teyidi yapılacağını ifade etti. Kredi kartlarında ilk yıl için gelirin 2 katı, ikinci ve devam eden yıllar için gelirin 4 katıyla sınırlı olarak limit tahsis edileceğini bildiren Babacan, mevcut kart hamillerinin limit artırım taleplerinde 4 kat limitin üzerinde artışa izin verilmeyeceğini kaydetti. Gelir düzeyi tespit edilemeyenler için kredi kartı limitinin 1000 lirayla sınırlandırılacağını belirten Babacan, kredi kartında asgari ödeme tutarlarının artırılacağını da dile getirdi. Babacan, bir takvim yılı içinde asgari ödeme tutarının toplam 3 kez ödenmemesi halinde dönem borcunun tamamı ödeninceye kadar kullanım ve nakit alımına kapatılacağını ve limit artırımı yapılmayacağını söyledi.

tablo2-002.jpg

Bu konularda ilginizi çekebilir