İş dünyası yüzde 5,1'lik büyümeden memnun

İş dünyası, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyümesinden memnun.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, Türkiye ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 ile beklentilere yakın büyümesini memnuniyetle karşıladı.

MÜSİAD Genel Başkanı Kaan:
Toplam yatırımlardaki artış dikkate değer

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğindeki yüzde 5,2'nin ardından, ikinci çeyrekte de herhangi bir hız kaybı yaşamadan 5,1 büyümesinin iş dünyasını memnun ettiğini dile getirdi. Kaan, şu değerlendirmelerde bulundu: "Bilhassa toplam yatırımlarda gerçekleşen yüzde 9,5’lik artış, reel sektörün Türkiye ekonomisine olan güveninin sürdüğüne işaret etmesi bakımından dikkate değer bir gelişme olmuştur. Yılın ikinci çeyreğinde sanayi sektörünün toplam katma değerinin yüzde 6,3 artış kaydetmesi ve tarım sektöründe gözlenen yüzde 4,7’lik büyüme, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki dönemlerde de güçlü bir büyüme performansı göstereceğine olan inancımızı pekiştirmektedir. Bu bağlamda yılın ikinci yarısında, toplam yatırımların yanı sıra iç ve dış talepteki artışın da süreceğini, böylece Türkiye ekonomisinin 2017 yılında hedeflerinin üzerinde büyüyeceğini tahmin ediyoruz."

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca:
İstikrardan yana olduk ve olmaya devam edeceğiz

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 5,1 büyümesinin son derece memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, "Şu bir gerçek ki; istikrar oldukça her gün daha da büyüyen bir Türkiye olacaktır. Bu nedenle her daim istikrar vurgusu yapmaya devam edeceğiz." dedi. Koca, turizmdeki hareketlilik ve ihracattaki canlılığın büyümeye etki ettiğini belirterek, "İç talebin canlı olması, vergi indirimleri ve kredi genişlemesi de bu canlılığa canlılık katmıştır. İş dünyası olarak, her daim istikrardan yana olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Yeter ki Türkiye büyüsün, yeter ki halkımız kazansın." şeklinde konuştu.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar:
Hedefimiz, büyümeyi daha çok üretim ve ihracatla yukarı taşımak

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ise Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Türkiye ekonomisinin beklentilerin üzerinde ve kendileri için sürpriz olmayan bir şekilde büyümeye devam ettiğini, iş dünyası olarak hedeflerinin, bu büyümeyi daha çok üretim ve daha çok ihracatla yukarı taşımak olduğunu bildirdi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan:
Durgunluk istasyonundan ayrıldığımızı gösteriyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ülke ekonomisinin yüzde 5’in üzerinde büyümesinin toplumsal moral açısından fevkalade kıymetli olduğunu belirterek, "Gerek derecelendirme kuruluşları gerekse OECD’den IMF’ye kadar birçok uluslararası kuruluşun, ülkemiz ekonomisi hakkındaki büyüme tahminlerini bir bir revize ederek yukarıya çekmeleri boşuna değil. Bu büyüme performansımız, geçen yıldan bu yana yaşanan birçok menfi gelişmeye rağmen ekonomimizin ve üretim çarklarımızın durmadığını, durdurulamadığını bize gösteriyor." şeklinde konuştu.
Bahçıvan, ülke ekonomisinin yılı yüzde 5 büyümenin üzerinde tamamlayacağına inandığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Sanayi sektörümüzün, 6,7 büyüyerek büyümeye birinci çeyrekteki 1,4 puanlık katkısının ardından ikinci çeyrekte de aynı performansı koruyarak 6,3 büyümesi ve ikinci çeyrek büyümesine 1,3 puan katkı sunması çok önemlidir. Her dönem olduğu gibi, ikinci çeyrek büyüme rakamları bizlere bir kez daha şu gerçeği söylemektedir; o da büyümenin motorunun sanayi olduğu gerçeğidir. Diğer yandan açıklanan veriler ekonomimizin ve sanayimizin durgunluk istasyonundan ayrılmış olduğunu göstermektedir. Bütün bu veriler ışığında, Türkiye'nin ekonomisi ile ilgili yapılan tüm iç ve dış tahminlerinin üzerinde, ekonomimizin yılı yüzde 5'in üzerinde bir büyüme ile kapatacağına olan inancımız artmaktadır.
Hükümetimiz tarafından 2017’de sanayicilerimize üretimi teşvik edici finansman imkanları sunulması ve yaratılan 250 milyar liralık kaynak başta olmak üzere verilen birçok teşvik, bu büyümeyi ivmelendiren temel faktörlerden biri olması itibarıyla her türlü takdiri hak ediyor. Kredi Garanti Fonu’na (KGF) yönelik son yapılan düzenlemeler sanayinin uygun koşullarda finansmana ulaşması açısından yakın dönemde yapılan en büyük reformlardan birisidir. Bu reformun, sağlanan başarılı ekonomik büyüme performansına çok olumlu bir etkisi olduğu aşikardır."
Bahçıvan, üretimin önündeki maliyetler ve yükler azaltıldıkça ekonomik büyüme hızı ve toplumsal refahın daha da artacağını, böylece sanayinin, üretim ekonomisine geçişte başrolü oynayacağını söyledi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi:
10 aydır artan ihracatımız büyümenin ana motoru oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte büyüme temposuna devam ederek yüzde 5,1 büyüme kaydettiğini, ilk çeyrek büyümenin de yukarı yönlü olarak yüzde 5,2’ye revize edildiğini hatırlattı.
Büyükekşi, "İhracatın ikinci çeyrekte de pozitif katkı sağlamasıyla 2017’yi 'İhracatta Atılım Yılı' ilan etmekle çok doğru bir karar vermiş olduğumuzu bir kez daha gördük. Net dış ticaret, ikinci çeyrekte de ilk çeyrektekine benzer şekilde büyümeye 1,7 puan katkı sağladı. Böylece TİM verilerine göre 10 aydır artan ihracatımız büyümenin ana motoru oldu." şeklinde konuştu.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir:
Büyüme rakamı tatmin edici

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Her ne kadar beklentilerin altında kalmış gibi görünse de Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme rakamı tatmin edici seviyededir." ifadesini kullanarak, imalat sanayisinin yüzde 6,3 büyümesinin de kendilerini memnun ettiğini bildirdi.

Büyüme konusunda elde edilen başarıda siyasi iradenin zamanında aldığı tedbirlerin etkili olduğunun altını çizen Özdebir, siyasi irade ve özel sektörün uyum içerisinde sürdürülebilir bir büyümeyi tesis etmesinin önemine dikkati çekti.

Özdebir, yakın zamanda neredeyse tüm uluslararası kuruluşların Türkiye'nin büyüme beklentilerini revize etmesinin, bu kuruluşların Türkiye'ye olan bakış açılarını değiştirdikleri şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Yılın genelindeki büyüme performansı ile Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışacaktır. Son dönemde Türk lirasının dolar karşısında, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla değerinin artması, yatırımcıların Türkiye algısını net bir şekilde ortaya koymaktadır."

Özdebir, elde edilen performansın tüm zorluklarına rağmen Türkiye ve Türk sanayicisinin yoluna devam ettiğini gösterdiğine işaret etti.

ATO Başkanı Gürsel Baran:
Reel sektöre destek ekonomiyi büyüttü

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Reel sektöre verilen destek ekonomiyi büyüttü" dedi. Baran, hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının yüzde 3,2 arttığı ikinci çeyrekte, devletin nihai tüketim harcamalarının yüzde 4,3 gerilediğini, gayrisafi sabit sermaye oluşumunun yüzde 9,5, mal ve hizmet ihracatının yüzde 10,5, ithalatın ise yüzde 2,3 arttığını aktardı.

Geçen yıl 15 Temmuz da hain darbe girişimi yaşayan Türkiye’nin her alanda çok kısa sürede toparlandığını hatırlatan Baran, şunları kaydetti:

"Bu dönem silkinme dönemi oldu. Kamu kendi harcamalarını keserek reel sektöre kaynak aktardı. İnşaat, beyaz eşya ve mobilya sektörlerine yönelik uygulanan vergi indirimlerinin yanı sıra istihdama ve üretime yönelik teşvikler reel sektöre büyük destek oldu. Kredi Garanti Fonu ile reel sektörün finansmana erişimi rahatladı. Kredi Garanti Fonu ile yaklaşık 330 bin firmaya 250 milyar dolar kaynak kullandırıldı. Devlet özel sektörü destekledi, özel sektör de istikrar ve güven ortamında aldığı destekleri üretime ve ihracata yönlendirdi. Sonuçta bu faydalı adımlar özel sektörün de kamunun da yüzünü güldürdü. Kim ne derse desin biz işimize bakıyoruz. Türkiye üretiyor, ticaretini artırıyor ve büyüyor." Baran, Türkiye’nin gelecek dönemde yapısal reformları tamamlayarak dünya ekonomi ligindeki yerini üst sıralara taşıyabileceğine işaret etti.

TESK Genel Başkanı Palandöken:
Ekonomi doğru yolda

Ekonomik büyüme hızının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5,1 çıkmasının ekonominin doğru yolda ilerlediğini gösterdiğini ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Vergi indirimleri ve kredi kullandırılması gibi tedbirleri farklılaştırarak sürdürürsek yılın kalan yarısında daha da hızlı büyüyebiliriz. Türkiye ekonomisi sürdürülebilir büyümeyi yakalayacak güce sahip." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, Türkiye’nin yüzde 5,1 büyüme hızıyla ikinci çeyrekte, Çin ve Hindistan’ın ardından G20 ülkeleri arasında 3’üncü sırada bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Yüzde 5,1 oranındaki büyüme hızıyla gelişmekte olan ülkelerin ortalamasını yükselten bir noktadayız. Bu büyüme oranı Türkiye’ye olan yatırımları da artıracak ve önümüzdeki dönemlerde daha da artmasına neden olacaktır. Ancak kalıcı büyüme hızının sağlanabilmesi için yatırımların ve istihdamın da mutlaka artması gerekiyor. Etkin bir vergi ve teşvik politikası, yatırımları ve istihdamı artıracaktır. Ayrıca esnaf ve sanatkar desteklenmeye devam edilmelidir. Esnaf ekonominin motorudur."

ORSİAD Başkanı Yener:
Büyüme trendi üçüncü çeyrekte de sürecek

Uzun bayram tatili ve yaz döneminde yaşanan iş gücü kaybına karşın ekonominin bu denli büyümesinin önemli bir başarı olduğuna işaret eden OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği (ORSİAD) Başkanı Nedret Yener, "Üreten kesime dönük destek ve teşviklerin, sağlanan kredi imkanlarının ne denli işe yaradığını büyüme rakamlarıyla bir kez daha görmüş olduk. Bu ihtiyaç önemli ölçüde karşılandı. Verilen hibe, teşvik ve kredilerin büyük ölçüde yerine ulaştığını, vergi indirimlerinin işe yaradığını söylemek mümkün" değerlendirmesinde bulundu. Koşullar ne olursa olsun çalışmaktan, üretmekten vazgeçmeyen sanayicinin, iş adamın, ihracatçının ve üretimde olan tüm kesimlerin büyümenin mimarı olduğunu vurgulayan Yener, şunları kaydetti: "Yılın ikinci çeyreğindeki büyüme oranı üreten kesimin moral ve motivasyonunu, geleceğe dair güvenini artırmıştır, sağlamlaştırmıştır. Yakaladığımız bu ivmeyi devam ettirmek, yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta istikrarlı büyümeyi sürdürmek görevimizdir. Büyüme trendinin üçüncü çeyrekte de süreceğinden şüphemiz yoktur."


Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu:
Bu büyüme üçüncü çeyrekte de devam edecektir

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu,yaptığı açıklamada, ikinci çeyrekteki büyümenin ülke açısından güzel bir gelişme olduğunu, Türkiye'nin etrafındaki ateş çemberine ve olumsuzluklara rağmen bunun iyi bir gösterge olduğunu söyledi.

Bu büyümenin üçüncü çeyrekte de devam edeceğini aktaran Zorlu, "Zaten Başbakanımız da 2017 büyümesinin yüzde 5'in üzerinde olacağını söyledi. Bunun 2018 ve 2019'da da devam etmesi lazım. Türkiye'nin yüksek büyümeye ihtiyacı var." dedi.

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kibar:
Dördüncü çeyrekte biraz daha iyileşme olacaktır

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da ikinci çeyrekte büyümenin beklentilere paralel gerçekleştiğini ifade etti.

Uzun bayram tatilinin sanayi çıktılarında cüzi bir düşüş sağlama ihtimali dolayısıyla üçüncü çeyrekte büyümenin ikinci çeyrek seviyelerinde seyredeceğini aktaran Kibar, dördüncü çeyrekte ise biraz daha iyileşme olacağını kaydetti.

Kibar, Başbakan Binali Yıldırım'ın yıl sonu büyüme rakamının yüzde 5'in üzerinde olacağı açıklamasına katıldığını da sözlerine ekledi.


Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın:
Bu, OECD ülkeleri içinde en yüksek büyüme rakamlarından biri

Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ise ikinci çeyrekteki yüzde 5,1'lik büyümenin gayet iyi bir sonuç olduğunu söyledi.

Akın, bu gelişmenin, yıl sonunda yüzde 5 ve hatta üzerinde büyüme beklentilerini doğruladığını belirterek, "Türkiye hedefinden sapmıyor. Orta Vadeli Plan'da hedef 4,4'tü ama yüzde 5'i aşacaktır. Bu, OECD ülkeleri içinde en yüksek büyüme rakamlarından biri oluyor. Onun için bence tatminkar. Önemli olan bunun sürekliliğidir. Bence koruyacağımız en önemli şey bu." değerlendirmesinde bulundu.


Albayrak Holding CEO'su Bolat:
Türkiye tekrar istikrarlı büyüme sürecine girmiştir

Albayrak Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Bolat, ikinci çeyrekte kaydedilen yüzde 5,1'lik büyümenin sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.

Bolat, bölgedeki sıkıntılı gelişmelere ve Avrupa ile gerilimli ilişkilere rağmen Türkiye'nin bu büyüme rakamını hak ettiğini, böylece tüm kredi derecelendirme kuruluşları ve Batılı ekonomi kurumlarının tahminlerinin boşa çıktığını söyledi.

Üçüncü çeyrek büyüme rakamının daha yüksek olacağını aktaran Bolat, "İkinci çeyrekteki büyüme de birinci çeyrekte olduğu gibi iç ve dış talebin canlılığından kaynaklandı. Tarım, sanayi, inşaat ve hizmet sektörlerinde dengeli bir büyüme söz konusu. Yani büyümeyen bir sektör görünmüyor." şeklinde konuştu.

Bolat, bundan sonra ihracat ve ekonomik büyümedeki artışların istihdama daha fazla olumlu etki yapmasının önemli olduğunu vurguladı.

Şu anda en kritik iki konunun enflasyon ve işsizlik oranlarındaki azalışı sürdürmek olduğuna işaret eden Bolat, şunları kaydetti:

"Türkiye tekrar istikrarlı büyüme sürecine girmiştir. Zaten son 15 yılın ortalama büyüme oranı 5,7'dir. Yıllık yüzde 5-7 arasında bir büyüme Türkiye için normaldir. Geçen yılın büyüme oranı da yüzde 3,2 olarak revize edildi. 15 Temmuz hain darbe girişiminin ekonomide büyümeye 2 puanlık zararı olmuştu. Eğer bu kalkışma olmasaydı geçen yılki büyüme de yüzde 5,2 civarında gerçekleşecekti. Bu yıl üçüncü çeyrek büyümesi, baz etkisi, tarım sektörünün olumlu katkısı ve sanayi üretimindeki artışın hızlanarak devam etmesi nedeniyle çok yüksek gelecektir. Türkiye ekonomisi her zaman tatil dönüşü gaza basar. Okulların açılmasıyla ekonomik aktiviteler sonbaharda canlanır. Yani Türkiye, yıl sonunda inşallah yüzde 6 ve üzerinde bir büyümeyi görecektir."

Söz konusu büyüme rakamlarının ekonomide güven ve istikrarın devam etmesinin eseri olduğunu vurgulayan Bolat, "16 Nisan referandumundan sonra siyasi belirsizliklerin ortadan kalkması, Kredi Garanti Fonu ve KOSGEB ile reel sektörün desteklenmesi ve ihracattaki artış olumlu etki yaptı. Hanehalklarının tüketim iştahı da devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Ekonomi yönetimi büyümeyi değerlendirdiEkonomi yönetimi büyümeyi değerlendirdi