Işık'tan "500 milyar dolar" reçetesi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Eğer Türkiye, teknoloji düzeyi daha yüksek ürün üretmezse 500 milyar doları yakalayamaz. 'Orta gelir tuzağı' dediğimiz tuzaktan kurtulamayız" açıklamasını yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Körfez Ticaret Odasını ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bilimini, teknolojisini ve sanayisini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

Türkiye'nin 2023 hedeflerini katılımcılara anlatan Işık, ülkenin layık olduğu yeri bulması için daha fazla gayretli olunması gerektiğini kaydetti. 

Işık, 11 yıldır belirledikleri hedef doğrultusunda çalıştıklarını dile getirerek, "11 yıl önce Türkiye'nin 36 milyar dolar ihracatı vardı, şimdi bu rakam 152 milyar dolar seviyesine çıktı. Bunu yeterli görmüyoruz. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapacağız, bu ihracatımız düşük teknolojiyle değil, orta-yüksek ve yüksek teknoloji ağırlığında olacak" şeklinde konuştu. 

"Hedef: Yerli üretimi zirveye çıkarmak"

Güney Kore ile Türkiye'nin milli gelirlerini geçmiş dönemle karşılaştıran Işık, Türkiye'nin geçmişte kayıp yıllar yaşadığını iddia etti. 

"Temel hedefimiz, Türkiye'de yerli üretimi en üst noktaya çıkarmak" diyen Işık, "Bunun için kapsamlı çalışma yürütüyoruz. Kamu alımlarında teknolojik ürün alacaksa yüzde 15 pahalı bile olsa kamu, yerli ürünü almak zorunda. Bunu kanuna koyduk. Bu, yerli sanayinin gelişmesi için önemli bir adım. Teknolojiye yatırım yapan şirketleri fikirden ürüne, pazara, satışa kadar her aşamada destekliyoruz. Bir KOBİ, 'teknolojik ürün geliştiriyorum' diyorsa 10 milyon liraya kadar karşılıksız hibe destek veriyoruz" ifadesini kullandı. 

Devletin karşılıksız kredi vermesinin KOBİ'ler için avantaj olduğuna dikkati çeken Işık, önceden vatandaşın devletten hakkını alamadığını öne sürdü. 

Işık, şöyle konuştu: 

"Yeter ki sen ürününü geliştir, Ar-Ge'ni yap. Öyle KOBİ'ler var k, küçük destekle büyük işler yapıyor. Biz KOSGEB'in daha çok Ar-Ge ve inovasyon, ürün geliştirme, faydalı model ve tasarım noktasında yoğunlaşmasını istiyoruz çünkü Türkiye'nin geleceği burada. Eğer Türkiye, teknoloji düzeyi daha yüksek ürün üretmezse 500 milyar doları yakalayamaz. 'Orta gelir tuzağı' dediğimiz tuzaktan kurtulamayız. O açıdan TÜBİTAK'ı, KOSGEB'i, diğer Ar-Ge desteği verenleri bu hedefe kilitledik. Çok önemli çalışmalar yapıyoruz, önemli başarılar elde ediyoruz." 

Savunma sanayisinde Türkiye'nin 2002'de yerlilik oranının yüzde 24 olduğunu, bugünlerde yüzde 55-60 noktasına geldiğini anımsatan Işık, Türkiye'nin kendi tankını yazılımıyla ürettiğini dile getirdi. 

Ülkenin kendi gemisini de yaptığını aktaran Işık, şunları kaydetti: 

"Hatta eski gemilerinin yazımını, görev bilgisayarını değiştiriyor, dışarından müdahaleyi ortadan kaldırıyor. Artık gece görüşü, hassas termal kameraları olan tüfeğimizi üretiyoruz, yakında TSK'ya teslim etmeye başlayacağız. Kendi uydumuzu kendimiz üretiyoruz. Bir taraftan siz en önemli silah ithalatçısı ülkeyken, bir anda kendi silahını üreten ülke haline geldiniz hatta bir aşama daha ileride onların ihracat pazarında rakibi olmaya başladınız. Bu, birilerinin de çok hoşuna gitmiyor. Ondan sonra bildik senaryolar bir bir devreye giriyor." 

Türkiye'de son dönemdeki büyük yatırımlardan birilerinin rahatsız olduğunu savunan Işık, bunlara rağmen milletin başını dik tutacaklarını söyledi. 

Işık, "11 yıldır yolsuzluk var diyorlar, 11 yıldır ülke büyüyor" diyerek, "Türkiye, 2023'e kadar istikrarını sürdürürse dünyanın süper ligine katılan ülkesi olacak. İlk 10 devletinden biri olacak. Farklı taşeronlar kullanılıyor. Taşeron değişiyor ama hedef değişmiyor. Birileri operasyon yapıyor, bedelini KOBİ'miz ödüyor. Allah'tan reva mı? Faizdeki bir puanlık yükselişin bedeli, 2,5-3 milyar dolar. Kim ödüyor bu bedeli? Sanayici, iş adamı, tüccar ödüyor" şeklinde konuştu.