Merkez, enflasyon hedefini değiştirmedi

Merkez Bankası, yüzde 5.3 olan yılsonu enflasyon beklentisini değiştirmezken, yıllık enflasyonda Nisan'da belirgin bir düşüş, Mayıs-Temmuz döneminde ise sınırlı artışlar görülebileceğini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, yıl sonu için yüzde 5.3, gelecek yıl sonu için ise yüzde 4.9 olan enflasyon tahminlerini değiştirmezken, faiz oranlarının düşük tutulduğu, makro ihtiyati tedbirlerin devam ettiği bir politika duruşunu esas aldığını açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ikinci enflasyon raporunu İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında açıkladı.

Başçı, orta vadeli tahminleri oluştururken yakın dönemde hızlanan sermaye akımlarından kaynaklanabilecek risklerin dengelendiği bir çerçeveyi benimsediklerini; faizlerin düşük tutulduğu, makro ihtiyati tedbirlerin devam ettiği bir politika duruşunu esas aldıklarını ve kredilerin yüzde 15 civarında büyüyeceğini varsaydıklarını belirtti.

Başçı, "Enflasyonun, 2013 yılı sonunda orta noktası yüzde 5.3 olmak üzere yüzde 4.1 ile yüzde 6.5 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yılsonu tahminimiz ise orta noktası yüzde 4.9 olmak üzere yüzde 3.1 ile yüzde 6.7aralığında yer alıyor. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 hedefi düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz" dedi.

TCMB Ocak ayında açıkladığı enflasyon raporunda 2013 sonu için enflasyon tahmininin orta noktasını yine yüzde 5.3, bandı ise yüzde 3.9-6.7 aralığında açıklamıştı.

Enflasyonun kısa vadede enerji fiyatlarındaki baz etkisi kaynaklı olarak dalgalı bir seyir izlemesini beklediklerini söyleyen Başçı, bu çerçevede yıllık enflasyonda Nisan ayında belirgin bir düşüş Mayıs-Temmuz döneminde ise sınırlı artışlar görülebileceğini kaydetti.

Başçı, "Sonraki aylarda tekrar aşağı yönlü bir eğilimin başlayacağını ve enflasyonun yıl sonunda yüzde 5.3 düzeyine ineceğini tahmin ediyoruz. Buna paralel olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini korumasını bekliyoruz" dedi.

Enflasyonun hedefe yönelmesi için dış dengenin bozulmaması, kredilerdeki artışın makul oranlarda seyretmesi ve döviz kurunda aşırı değerlenme olmaması gerektiğini söyleyen Başçı, "Bu nedenle bir yandan yurt dışındaki düşük faiz ortamına uyum sağlarken diğer yandan döviz rezervlerimizi artırıcı yönde adımlara devam etmenin mevcut konjonktürde en uygun politika bileşimi olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

Son dönemde emtia fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak Ocak ayında 108 dolar olarak belirlenen 2013 ortalama petrol fiyatı varsayımlarını 103 dolara revize ettiklerini söyleyen Başçı, gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranını önceki raporda olduğu gibi yüzde 7 olarak koruduklarını belirtti.

İlk çeyrekteki verilerin tüketim talebinde ılımlı bir artışa, yatırımlarda kayda değer bir toparlanmaya işaret ettiğini söyleyen Başçı, şunları söyledi:

"Son dönemde finansal koşulların destekleyici konumunun sürmesi, güven endekslerindeki iyileşme ve kredilerin artış eğilimi yılın ikinci çeyreğinde toparlanmanın devam edeceğini işaret eden göstergeler olarak öne çıkıyor" dedi ancak dış talepteki zayıf seyir nedeniyle toplam talep koşullarının etkisinde bir önceki rapora göre önemli bir değişim olmadığını kaydetti.