Moody's 'Irak' uyarısı yaptı

Irak'taki krizin Türkiye'de cari açık, büyüme ve enflasyon üzerinde baskı yarattığına işaret eden Moody's, bunun da kredi notu üzerinde negatif bir unsur olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Irak'taki krizin Türkiye'nin cari işlemler açığı ile büyüme üzerinde baskı yarattığını ve enflasyon baskılarını artırdığına dikkat çekerek, kredi notu üzerinde negatif bir unsur olduğunu belirtti.

Türkiye'nin ikinci büyük ihraç pazarı olan Irak'ta Haziran ayının ortasında hükümet birliklerine karşı taarruz başlatan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) silahlı örgütü ve onu destekleyen gruplar ülkenin kuzeyini ele geçirdi. Irak ordusu militanları püskürtmek için dün IŞİD'in elindeki Tikrit kentine saldırdı.

Moody's analisti Alpona Banerji tarafından yayımlanan notta, "Irak krizi Türkiye için kredi açısından negatif bir unsur. Cari açık üzerindeki baskıyı artırıyor, ekonomik büyümeyi olumsuz etkiliyor ve enflasyon baskılarını güçlendiriyor" denildi.

Raporda Irak'taki krizin uzaması ve özerk Kürt yönetimi bölgesine de yayılması halinde Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 15'ini etkileyebileceği ve büyümenin yavaşlayabileceği belirtildi.

Türkiye'nin geçen yıl 12 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiği Irak'taki Körfez Arap ülkeleri ve Ürdün'e yapılan ihracatı da zorlaştırdığına dikkat çekilen raporda ihracatçıların Süveyş Kanalı veya İran gibi alternatif yolları kullanmaları halinde maliyetlerinin yükseleceği belirtildi.

Ayrıca Musul'un militanların eline geçmesiyle 115 dolara kadar yükselen, fakat daha sonra 113 doların altına gerileyen petrol fiyatlarında kalıcı yükselişlerin cari açığın dengelenme trendini zedeleyebileceği belirtildi.

Moody's Türkiye'nin cari işlemler açığının yılın kalan döneminde daralarak yıl sonunda gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 5.8'i oranında olacağını tahmin ediyor.

Moody's Türkiye'yi "negatif" görünüm ve Baa3 kredi notu ile derecelendiriyor. Moody's Türkiye'nin kredi notuna yönelik düzenli gözden geçirme sonuçlarını 8 Ağustos'ta açıklayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir