Ocak işsizliği 0.1 puan artarak yüzde 10.5’e çıkabilir

SPM çalışmasına göre, işsizlik verilerinde aralık döneminde gözlenen yukarı yönlü trend ocak ayında da sürecek. Çalışmaya göre, ocak ayında işsizlik aralık ayına göre 0.1 puan artarak yüzde 10.5’e çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - İşsizlik oranlarına yönelik kısa vadeli tahmin yapan tek kuruluş olan TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) Ocak 2018 dönemi işsizliğinin bir önceki döneme göre 0.1 puan artarak yüzde 10.5’e çıkacağını tahmin etti.

SPM, tarım dışı işsizlik oranının da yine bir önceki döneme göre 0.2 puan artarak yüzde 12.5’e çıkacağı tahminini yaptı. SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, işsizlik oranlarında bir önceki dönemde de artış olduğunu hatırlatarak, ocak ayında da yukarı yönlü trendin devamını beklediklerini, ihracat ve yatırım malları ithalatındaki dönemsel düşüşe dikkat çekti.

SPM çalışmasına yönelik bir değerlendirme yapan Araştırmacı Pınar Kaynak, işsizlik verilerinde aralık döneminde gözlenen yukarı yönlü trendin devam etmesini beklediklerini söyleyerek, Ocak 2018 döneminde ihracatın bir önceki döneme göre yüzde 10, yatırım malları ithalatının da yüzde 30 oranında azaldığına dikkat çekti. Bu gelişmelerin ekonomide bir durgunluk yaşandığının göstergesi olduğunu kaydeden Kaynak, “Dolayısıyla, bu göstergelerin ocak dönemi işsizlik verilerine yansıması şaşırtıcı olmayacaktır” dedi.

SPM, 16 Nisan’da açıklanacak ocak dönemi tarım dışı işsizlik oranının ise 0.2 puan artarak yüzde 12.5 seviyelerinde gerçekleşmesini beklediğini bildirerek, mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0.1 puan azalarak yüzde 11.7 seviyesine ineceğini tahmin ettiğini belirtti. SPM, istihdam oranının ise 0.2 puan azalarak yüzde 46.7 düzeyinde gerçekleşmesini, sanayi istihdamının ise ufak bir azalmayla 5 milyon 357 bin kişi seviyesine inmesini beklediğini açıkladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir