"Rekabet'in hükümete bağlandığı doğru değil"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Rekabet Kurumu'nun yapısal değişikliği sağlanarak hükümete bağlı bir kurum haline getirildiği iddia edilmektedir. Bu doğru değildir" denildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Rekabet Kurumu'nun önemli bir üst kurul olduğuna işaret edilen açıklamada, gelişen ihtiyaçlar ve diğer ülkelerdeki uygulamalar dikkate alınarak Rekabet Kurumu Kanunu'nda değişiklik tasarısı hazırlandığı ve Meclis'e gönderildiği kaydedildi.

İlgili komisyonda, tasarının ilk görüşmede alt komisyona sevk edildiği anlatılan açıklamada, "haberin yapıldığı gazetelerde yer alan yayınların dayanağının kurumun üye yapısında değişiklik öngörülmesi olduğu" belirtildi. Kuruma değişik yerlerden üye belirlemesi yapıldığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Onlardan bir tanesi Yargıtay, bir tanesi Danıştay'dır. Gerek Yargıtay'dan gerekse Danıştay'dan kuruma üye olarak önerilecek kişilerin sıfatları ve kıdemleri ile alakalı hiçbir kriter bulunmamaktadır.

Dolayısıyla gerek Yargıtay, gerekse Danıştay kontenjanından belirlenen üyelerin kurul üyeliğine başlamaları halinde geldikleri yerlerde aldıkları ücretle kurulda alacakları ücret farklılık oluşturmakta, bu da isteksizliğe yol açmaktadır. Yargı birimlerden gelen üyelerin kurulda görev süreleri bittikten sonra geriye dönüşlerinde sorunlar yaşanmaktadır. Düzenlemenin amacı, bu sorunları ortadan kaldırmaktır. Tasarıda ifade edildiği gibi Yargıtay ve Danıştay'da üye belirlemesinin Adalet Bakanlığı ve başka kurullara aktarılmasının temel gerekçesi budur.

Ancak bu süreçte yapılan tartışmalar ve müzakerelerde konunun şu şekilde formüle edilmesi kanaati hasıl olmuştur. Sıkıntıları ortadan kaldırmak için gerek Danıştay gerek Yargıtay ve hatta diğer kurullarda seçilip kurul üyesi olarak görevlendirilen kişilerin kurulda çalışmaları süresince alacakları ücret, geldikleri yerlerde aldıkları ücret dikkate alınmak suretiyle en yükseği hangisiyse onu alacak şekilde düzenlenme planlanmış.

Konu bundan ibarettir, bunu başka şekilde değerlendirmenin, yürütmeye bağlı şekilde ifade etmenin nesnel hiçbir dayanağı bulunmamaktadır."