Reel sektörün güveni azaldı

Reel sektörün güveni Mayıs ayında, bir önceki aya göre 2.2 puan azalarak 113.8 seviyesine geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası, İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi 2012 yılı Mayıs verilerini açıkladı. Buna göre, Mayıs ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 2 bin 595 işyerine anket formu gönderilip, 2 bin 161 katılımcıdan yanıt alındı.

Yanıtlama oranının yüzde 83.3 olduğu anket sonucuna göre, anılan dönemde reel sektörün güven endeksi bir önceki aya göre 2.2 puan azalarak 113.8 seviyesine geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre ise endeks, 3.4 puanlık azalış gösterdi.  Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 1.9 puan azalarak 107.9 seviyesinde gerçekleşti.

Üretim hacminde artış

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde, iç piyasa sipariş miktarında ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği görüldü. Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlenerek, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise zayıflayarak devam ettiği belirlendi.

Gelecek üç ayda toplam istihdamda artış beklentileri zayıfladı

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminin yanı sıra, toplam ihracat ve iç piyasa sipariş miktarları ile toplam istihdamdaki artış beklentilerinin zayıflayarak devam ettiği gözlendi. Gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin sürdüğü görüldü.

Yıllık ÜFE beklentisi değişmedi

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin ve gelecek üç aydaki artış beklentilerinin zayıfladığı belirlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de zayıflayarak sürdüğü gözlendi.

Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi geçen ay ile aynı seviyede gerçekleşerek yüzde 9.1 oldu. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 15.6'ya, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise 8,8'e gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 75.6'ya yükseldi.