Satınalma yönetici endeksi beş ayın zirvesinde

İmalat sektörü PMI Nisan'da 52.3'e yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Türkiye imalat sektörü PMI Nisan'da 52.3 seviyesine yükselerek iki aydır devam eden daralmanın ardından tekrar büyümeye geçti. Endeksi oluşturan üretim, yeni siparişler ve satın alma göstergelerinin hepsi büyümeye işaret ediyor.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satınalma yöneticisi endeksi (PMI) Şubat ve Mart aylarında 49.6değerini almasının ardından Nisan'da 52.3'e yükselerek beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yeni siparişler Ocak ayından bu yana ilk defa artış gösterirken, artış hızı da 52.4 ile ılımlı oldu. Yeni siparişler Mart ayında 47.4 ile daralma kaydetmişti. Ankete cevap veren bazı üreticiler kendilerine ulaşan talebin geçen yılın ikinci yarısı ile benzer seviyede olduğunu belirttiler.

Yeni ihracat siparişleri alt endeksi de 51.6 ile Mart ayı seviyesi olan 50.8'e göre daha hızlı bir büyümeye işaret etti.

Üreticiler dış talebin toparlanma belirtileri gösterdiğini, fakat Avrupa pazarlarındaki belirsizlik ve kırılganlık nedeniyle bu ülkelerden gelen talebin zayıf olduğunu ifade etti.

Siparişlere paralel olarak üretim alt endeksi 52'yeyükselerek ılımlı bir artış olduğunu gösteriyor. Üretim alt endeksi Mart'ta 48.1 değerini almıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir
PMI