Şimşek: Büyüme bu yıl yüzde 4'ün altında kalabilir

Maliye Bakanı Şimşek, kuraklık, AB'de devam eden ekonomik sorunlar ile jeopolitik gerginliklerin yıl sonunda reel GSYH'nin OVP'de öngörülen yüzde 4'ün altında kalma riskini artırdığını vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 
ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yılın ikinci çeyreğinde büyümenin bir miktar ivme kaybettiğini belirterek, yaz aylarında yaşanan kuraklık, AB ülkelerinde devam eden ekonomik sorunlar ile Irak ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginliklerin yıl sonunda reel GSYH'nin Orta Vadeli Program'daki (OVP) öngörülen yüzde 4'lük tahminin altında kalma riskini artırdığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılının ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerin altında yüzde 2.1 büyüdü, ilk yarıda büyüme yüzde 3.3 oldu.

Şimşek büyüme rakamlarına dair yaptığı yazılı açıklamada, "Parasal sıkılaşma, yürürlüğe konulan makroihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle 2014 yılının ikinci çeyreğinde büyüme bir miktar ivme kaybetmiştir. Reel GSYH yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2.1 oranında nispeten düşük bir oranda büyümüştür" dedi.

Yukarı yönlü revize edilen birinci çeyrek verisi ile büyümenin yılın ilk yarısında yüzde 3.3 ile makul bir düzeyde gerçekleştiğini kaydeden Şimşek, yılın ilk yarısında büyümenin en önemli kaynağının 2.7 puanlık katkıyla dış talep olduğunu, iç talebin 0.6'lık katkıyla nispeten sınırlı kaldığını belirtti.

Şimşek, global finansal koşullardaki iyileşme, faizlerdeki düşüş ile seçim sonrası süreçte pekişen siyasi istikrarın önümüzdeki süreçte iç talebi olumlu yönde etkileyeceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Ancak yaz aylarında yaşanan kuraklık, AB ülkelerinde devam eden ekonomik sorunlar ile Irak ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginlikler yıl sonunda reel GSYH'nin OVP'de öngördüğümüz yüzde 4'ün altında kalma riskini artırmaktadır."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir