Sukuk ihracı 2007'de başlayacaktı ama...

İlk kez 2012 yılında başlatılan sukuk (faizsiz bono) ihracına ilişkin 2007 yılında bir çalışma yaptıklarını paylaşan Bakan Şimşek, “Ama sukuk ihracına cesaret edemedik. Çünkü savcının iktidar partisini kapatmasından korktuk” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finansal Sistemler Forumu’nda yaptığı konuşmasında, ilk kez 2012 yılında başlatılan sukuk (faizsiz bono) ihracına ilişkin 2007 yılında bir çalışma yaptıklarını ancak, AK Parti için soruşturma konusu olabileceği kaygısıyla vazgeçtiklerini açıkladı. Şimşek, “Sukuk ihracına cesaret edemedik. Çünkü savcının iktidar partisini kapatmasından korktuk” diye konuştu.

Şimşek, 2007 yılında Hazine’den Sorumlu Bakanlık görevini yürütürken borçlanmanın çeşitlenmesi açısından sukuk ihracı yapmak istediklerini söyledi. O dönemde bürokratların kendisine savcılık tarafından bunun iktidar partisine yönelik bir soruşturmaya konu olabileceği uyarısında bulunduğunu da belirtti. Hazine ilk sukuk ihracını 2012’de yaptı ama yasal alt yapı hazırlığı çok öncelerden tamamlanmıştı.

Varlık Barışı’na çok ciddi beyan var

“Sürdürülebilir Kalkınma için Sürdürülebilir Finans” temasıyla düzenlenen “Uluslararası Finansal Sistemler Forumu”nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fed’in politika değişikliğinin piyasaları sarstığı bir döneme denk gelmesine karşın Varlık Barışı‘nda çok ciddi beyan olduğunu söyledi. Şimşek, “Beyanlar ciddi düzeyde. Ümit ediyorum beyanlar gerçeğe dönüşür” dedi. Şimşek, en son yaptıkları açıklamada 50 milyar TL beyan edildiğine de atıfta bulunarak “50 milyar TL’ye referans veriyorum” ifadelerini kullandı.

Dünya parasını bize getiriyor

Şimşek, Türkiye’de getirilerin de daha yüksek olduğuna atıfta bulunarak “Bütün dünyadan insanlar parasını Türkiye’ye getiriyor. Bizim vatandaşımızın dışarıda tutması beni şaşırtıyor” ifadelerini kullandı. Paranın bir zamanlar yurtdışına gitmesinin sebebinin vergiden kaçırma amacıyla olduysa da bunun artık imkanının kalmadığına değinen Şimşek, “Biz bütün vergi cennetleri ile ya anlaşma yaptık, ya yapıyoruz ya da yapacağız” vurgusunu yaptı.

Bütçede bu yıl güçlü bir performans var

Şimşek, Fed’in bir gün çıkış stratejisine geçeceğinin bilindiğini ve kendilerinin de buna hazırlıklı olduğunu anlatarak “Yeter ki siyasi istikrar olsun. Bütçe disiplini devam etsin. Ben diğer sıkıntıların idare edilebileceği kanısındayım. Bütçe de bu sene hedeflenenin çok ötesinde güçlü bir performans var” açıklamasında bulundu. Şimşek, şöyle devam etti: “Ciddi bir şekilde bir takım fazlalıkları tasarruf ediyoruz, harcamıyoruz. Bütçe performansında bunu önümüzdeki aylarda göreceksiniz. Çünkü biz bunu zaten öngörüyorduk.”

İbrahim Bey’in dükkanını kullanın

Maliye Bakanı Şimşek alternatif piyasaların gelişmesinin Türkiye’nin lehine olacağını ifade ederek, şunları kaydetti: “Türkiye tasarruf ihtiyacı olan bir ülkedir. Bu yolla körfezdeki yatırımcıdan daha çok kaynağı Türkiye’ye getirirsek, bu hem maliyetlerimizi olumlu etkiler. Hem de imkanlarımızı olumlu etkiler. O nedenle bu konferans çok anlamlı. Özellikle İslami finans ürünlerinin likiditesinin artırılmasına yönelik tedbirlerin alınması çok önemli. Şuan en büyük sıkıntı bu. O yüzden İbrahim Bey’in (Borsa İstanbul) dükkanını çok sık kullanmalıyız. Borsa İstanbul’u kullanmamız lazım. Borsa İstanbul bu likiditeyi sağlayacak bir tek platformdur ve çok önemlidir. Ancak bu enstrümanlar el değiştirip, fiyatlanabilirse ve işlem görürse likidite artar. Bunun sayesinde sistem daha da gelişir.“

En uç senaryoda Fed faizleri bile yükseltse eğer temeller sağlamsa yaşanan sürecin ‘varlık fiyatlarının yeniden belirlenmesi süreci’ olduğuna da işaret eden Şimşek, şöyle konuştu: “Biz olağanüstü bir dönemin politikasının getirdiği sonuçlardan, normalleşme sürecine giren bir politikanın doğuracağı sonuçlarla karşı karşıyayız. Özetle varlık fiyatları yeniden belirleniyor. Borsa yeniden belirleniyor. Faiz, sermaye karşılığı yeniden belirleniyor. Birçok şey yeniden belirleniyor. Bu temel bir kriz değil. Bu ancak düzene sokulmamış ve çok ciddi temel problemleri olan ülkelerin sıkıntıya girmesine sebep olacak bir süreç ama Türkiye’de şunu söyleyeyim, bankacılık sektörü sağlam. Hane halkının durumu iyi. Kamu finansman dengeleri son derece iyi. Bizim bir kırılganlık noktamız var. O da cari açık. Cari açığı da yönetiyoruz.”

Merkez işi çok iyi götürdü, güvenim tam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Merkez Bankamız son küresel krizde çok büyük bir başarı ortaya koymuştur. Hakikaten takdir ediyorum. Ahkam kesmek çok kolay ama o kadar zor global şartlarda daha önce haritası belirlenmemiş, çok ciddi sorunların yaşandığı bir dönemden geçtik ve Merkez Bankamız bugüne kadar bu işi çok iyi götürdü. Onun için benim güvenim tamdır. Ben o arkadaşlarımızın politika çerçevesinin iyi tasarlandığı, iyi düşünüldüğü kanısındayım” dedi.

Kur tahmininin sorulması üzerine Şimşek, “Benim hiçbir zaman kura ilişkin tahminim olmaz. Bizde dalgalı bir kur sistemi var. Finansal istikrar açısından tabi ki bu kurun, liranın volatilesinin mümkün olduğunca makul düzeylere çekilmesi önemlidir. Ama bizim bir taahhüdümüz olamaz. Zaten Merkez Bankamızın da böyle bir söylemi olduğu kanısında değilim. Bu sadece bir kişisel görüş şeklinde ifade edilebilir. Nokta tahminlerin güven aralığı zayıftır” cevabını verdi.