TL'nin Big Mac performansı kötü

Son zamanlarda sergilediği kötü performansla gelişmekte olan ülke para birimlerinden olumsuz ayrışan TL, Big Mac endeksine göre dolar karşısında yüzde 45,7 daha az değerli.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

The Economist tarafından hesaplanan ve para birimlerinin satın alma güçlerini karşılaştırmada kullanılan Big Mac Endeksi sonuçlarına göre McDonalds'ın Big Mac hamburgerinin fiyatı Türkiye'de neredeyse ABD'ninkinin yarı fiyatına.

Big Mac ABD'de 5,06 dolar iken Türkiye'de 2,75 dolar. Bu da Türk Lirası'nın dolar karşısında aynı oranda daha az değerli olduğunu gösteriyor.

Big Mac endeksi nedir?

Big Mac Endeksi, satın alma gücü paritesini esas alıyor ve 1 doların her ülkede aynı satın alma gücüne sahip olduğu varsayılıyor. Buna göre, dünyanın diğer ülkelerinde satın aldığınız hamburger Amerika'da aldığınız ile aynı fiyatta olmalıdır. Hamburgerlerin satış fiyatlarını  dolar cinsinden karşılaştırdığımızda ABD'deki satış fiyatından pahalı ise o ülkenin parası aşırı değerli, daha ucuz ise yerel para biriminin dolar karşısında zayıf olarak nitelendiriliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir