Yeni Meclis’in oluşması gecikirse geçici bütçe olacak

2016 bütçesinin hazırlıklarına ilişkin prosedür belli oldu. Buna göre Meclis'in oluşmasının gecikmesi durumunda geçici bütçe olacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA / ANKARA 

Türkiye’nin 1 Kasım’da yeniden seçime gitme kararının alınmasının ardından 2016 bütçesinin hazırlıklarına ilişkin prosedür belli oldu. Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'na göre, iş başındaki hükümet 17 Ekim günü sonuna kadar TBMM’ye gelecek yılın bütçe kanun tasarısını sunmak zorunda. Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı, bütçe ile Orta Vadeli Program ve Orta Vadeli Mali Planı'nı sunacak. Bütçe kanununun görüşülmesi ise yeni TBMM ve hükümetin oluşması sürecinde belli olacak. Eğer yetişmezse geçici bütçe ile 2016 başlayacak. 

Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununa göre, bütçeler ait oldukları yıl başlamadan önce TBMM’de kabul edilmezse uygulanamaz hükmü bulunuyor. İstisnai durumlar için ise yani bütçenin süresi içinde TBMM’de kabul edilememesi halinde geçici bütçe zorunluluğu getiriyor. Geçici bütçeler bir önceki başlangıç yılı ödeneklerinin belirli bir oranı kadar harcama yetkisi veren, en fazla altı aya kadar süreli, yine bir “kanun” olarak TBMM’de kabul edilmek zorunda. Bütçenin ilgili yılında, belirlenen süre boyunca, bir önceki yıl ödeneklerinin çıkarılacak geçici kanunda yazılı oranında ödeneklerin tahsis edilmesini içeren geçici bütçeler, yıl bütçesinin kabul edilmesiyle, yapılan harcamaların yıl bütçesine dahil edilmesiyle yürürlükten kalkıyor. 
Seçimlerden sonra TBMM’nin kanunları çıkarabilmesi için, milletvekillerinin yemin etmesi, başkanlık divanının oluşması ve grubu bulunan partilerin komisyonlara üyelerini vermesiyle komisyonların oluşması gerekiyor. TBMM komisyonlar oluştuktan sonra her türlü kanun çıkarma ve TBMM’nin diğer görevlerinin tamamını yapabilme yetkisine ulaşmış oluyor. Yeni bir hükümet kurulmasa dahi, TBMM’nin seçilmesinin ardından iş başında bulunan hükümet istifa etse dahi, yeni hükümet kuruluncaya kadar görev yapacağı için, geçici bütçe kanun tasarısını TBMM’ye sunmasının önünde de herhangi bir engel bulunmuyor.

2015-2017 OVP’ye göre 2016 bütçesinin temel büyüklükleri şöyle: (milyar TL)

• Harcama                          506.8
• Faiz hariç                         452.8
• Faiz                                      54.0
• Gelir                                     491
• Genel bütçe vergi        427.9
• Diğer                                  63.2
• Bütçe dengesi               -15.8
• Faiz dışı fazla                   38.2