Zam pazarlığı başlıyor

Memur, memur emeklileri, yaşlı ve özürlüler ile gazi, köy korucusu ve muhtarlardan oluşan yaklaşık 6 milyon kişinin merakla beklediği zam pazarlığı yarın başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Memur, memur emeklileri, yaşlı ve özürlüler ile gazi, köy korucusu ve muhtarlardan oluşan yaklaşık 6 milyon kişinin merakla beklediği zam pazarlığı yarın başlıyor.

Toplu sözleşme masasının kurulduğu tarihten itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kurulunun kararının alınması da dahil olmak üzere 30 gün içinde sonuçlandırılması gereken görüşmelerin, 29 Mayıs’a kadar sürmesi ve bu tarihte tamamlanması bekleniyor. Görüşmelerin 29 Mayıs’ta tamamlanması halinde memurlara 15 Haziran’da 6.5 aylık maaş farkı ile birlikte ödeme yapılması öngörülüyor.

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak toplu sözleşme ile 2012 ve 2013 yılları için geçerli olacak zam oranları belirlenecek ve zamlar 6 aylık dönemler için ayrı ayrı tespit edilecek.

Maaş zamlarının yanı sıra toplu sözleşme masasında, kamu görevlilerine uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, ek ödeme, toplu sözleşme ikramiyesi, fazla çalışma ücreti, harcırah, ikramiye, doğum ve aile yardımı ödenekleri, cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımları ile diğer mali ve sosyal haklar belirlenecek.

Sendikaların zam talepleri

Toplu sözleşme masasında memurları temsil edecek olan üç büyük memur konfederasyonu toplu sözleşme tekliflerini hazırladı. Buna göre, Memur-Sen kamu çalışanlarının maaşlarına 2012 yılı için yüzde 16, 2013 içinse yüzde 14 oranında yüzdelik zam yapılmasını istiyor. Taban aylığa ise 2012 için 120, 2013 içinse 80 TL artış yapılmasını talep ediyor.

Türkiye Kamu-Sen ise yüzdelik artış olarak 10+10 olmak üzere 2012 yılı için yüzde 20 zam istiyor. Ayrıca tüm kamu görevlilerine ve emeklilerinin taban aylığına yansıtılmak üzere 100 TL ve ayrıca özel hizmet tazminat puanlarının artırılarak 100 TL artış talep ediyor. KESK ise tüm kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 30 zam yapılmasını ve 2012 için bu düzenleme yapılırsa, 2013 yılı için gerçekleşen enflasyon+büyüme oranı+refah payı kadar ücret artışı talep ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir