Zeybekci: İhracat, büyümeye 2.5 puan katkı yapacak

Türkiye’nin bu yıl yüzde 4, hatta daha fazla büyüyeceğini söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, üçüncü çeyrekten itibaren IMF, OECD, Dünya Bankası gibi kuruluşların büyüme tahminlerini yukarı çekeceklerini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kapasite kullanım oranlarında yükseliş ve ihracatın katkısının desteğiyle Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 4'ün üzerinde büyüyeceğini ve üçüncü çeyrekten itibaren IMF, OECD, Dünya Bankası gibi kuruluşların büyüme tahminlerini yukarı çekmelerini beklediklerini söyledi.

Zeybekci ayrıca, ilk dört ayda yüzde 10 artış kaydeden ihracatın ekonomiye yapacağı katkıyı 2.5 puan olarak hesapladıklarını söyledi.

Hükümetin Orta Vadeli Programı'ndaki tahminlere göre, 2014 yılında büyümenin yüzde 4 olması hedefleniyor ancak IMF, OECD ve Dünya Bankası gibi kuruluşlar ve piyasa ekonomistleri bu seviyenin altında bir büyüme gerçekleşeceğini öngörüyor.

Son olarak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) 6 Mayıs tarihinde, Türkiye için bu yılki gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüme beklentisini kasım ayında açıkladığı yüzde 3.8 düzeyinden yüzde 2.8'e indirmişti.

Türkiye Yatırım Zirvesi'nde bir konuşma yapan Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Türkiye bu yıl yüzde 4, hatta daha fazla büyüyecektir. Türkiye, nisan ayında kapasite kullanım oranını yüzde 74.4'e çıkardı. Türkiye'nin birinci çeyrek büyümesi 2013 son çeyrek büyümesinden daha yüksek olacaktır. Haziran'dan sonra üçüncü çeyreğe girdiğimiz andan itibaren eksiye doğru revize edilen büyümeler, yukarı doğru tekrar revize edilecektir" dedi ve ekledi:

"Çünkü Türkiye ihracata dayalı büyümeyi şu anda çok güçlü şekilde gerçekleştiriyor. Türkiye'nin ilk dört ayında ihracatında toplam artış yüzde 10 seviyesinde. İhracatın yüzde 10 artması demek, üretimin yüzde 10 artması demektir... Ölçümlemelerimize göre Türkiye'de ihracatın büyümeye katkısı 2.5 puan civarında olacaktır. Hiç kimse büyüme ile soru işareti taşımasın." Zeybekci, Türkiye ekonomisinin 2014 yılında dünyada büyüme sıralamasında Çin hariç tutulduğunda ilk üç içinde olacağını öngördü.

Türkiye'de enflasyonun talep enflasyonu olmadığını ve maliyet enflasyonu olduğunu savunan Zeybekçi, "Mayıs ayından itibaren kurlardan kaynaklı hiçbir enflasyon rakamı bizim enflasyon rakamımızın üzerine gelmeyecektir. Maliyet enflasyonu faizlerden kaynaklanmaktadır" dedi.

Gümrük Birliği anlaşması güncellenmeli

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasında teknik sorunlar olduğunu söyleyen Ekonomi Bakanı Zeybekci, "Gümrük Birliği anlaşması güncellenmelidir. Geldiğimiz noktada, AB'nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarından rahatsız olmaya başladık. AB-ABD serbest ticaret anlaşması görüşmelerinden endişelerimiz var. Türkiye'nin AB'nin yaptığı anlaşmalarda otomatik taraf olması için görüşmelere başladık... Olumlu yönde gidiyoruz, adımlar atabiliriz diye düşünüyoruz" dedi.

Toplantıda Türkiye ekonomisiyle ilgili bir sunum yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, r
enflasyonun yüksek seyretmesine karşın kontrolden çıkmadığını; kurdaki zayıflık, yüksek gıda fiyatları ve bir miktar vergi artışlarının etkisi olduğunu söyledi.

İlker Aycı: FDI 15 milyar doları aşacak

Türkiye Yatırım Zirvesi'nde bir konuşma yapan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı da yıl sonunda Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı yatırımların 15 milyar doların üzerinde olacağını kaydetti.

Malezyalı Khazanah, Singapurlu Temasek, Katar'dan Qatar Investment Authority ve Kuveyt'ten Kuwait Investment Authority gibi ulusal varlık fonlarının Türkiye'de yeni yatırımlarının peşinde olduğunu söyleyen İlker Aycı, Kanadalı fonların da yenilenebilir enerji projelerine ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.