“Ayaklarım geri geri gidiyor!”

Edenred-Ipsos’un 15 ülkede 14 binden fazla kişiyle yaptığı araştırmaya göre insanların ortalama yüzde 71’i işleri hakkında pozitif duygular besliyor. Türkiye, yüzde 65 ile iş yerinde mutlu olmanın ve refahın sıralandığı 15 ülke sıralamasında 13’üncü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

İşini sevmeyenler sürekli şöyle yakınırlar: “Ayaklarım geri geri gidiyor!” Yakınmaların dozu değişse de bunu pek çok kişiden duyarsınız. Bu noktaya gelmenin, böyle söylenmenin çeşitli nedenleri vardır. Bu hafta bu konuyla ilgili bir araştırmaya bakacağım. Edenred-Ipsos 15 ülkede 14 binden fazla kişiyle bir araştırma yaptı. İş yerinde mutlu olmak, işinden memnun olmak “takdir”, “iş yerinin mekânsal durumu” ve “duygu” olmak üzere 3 farklı başlıkta değerlendirildi. Bu 3 başlık altında size iş yerinde sunulan materyaller, iş tanımınızın net yapılıp yapılmadığı, yöneticiniz tarafından takdir edilip edilmediğiniz gibi 10 alt kıstas yorumlandı. Peki, sonuç ne dersiniz? Şaşıracaksınız ama araştırmaya göre insanlar işe gitmekten hoşlanıyorlar. Buna göre bu araştırmaya katılanların ortalama yüzde 71’i işleri hakkında pozitif duygular beslediklerini ifade ediyor. Tabii, iş yerindeki mutluluk hissiyatının oranı ülkeden ülkeye çeşitlilik gösteriyor. Örneğin, Hindistan’da araştırmaya katılanların yüzde 88’i işlerinden memnun olduğunu söylüyor. Japon çalışanlarınsa sadece yüzde 44’ü işleri hakkında pozitif duygular besliyor. Japonya, bu oranla liste sonuncusu. İşe gitmekten mutlu olmanın sıralandığı listede Meksika, yüzde 81 ile Hindistan’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Meksika’yı yüzde 77 ile Amerika, Şili ve Brezilya izliyor. Meraklısı için listenin tamamına sayfada yer verdik. Peki, Türkiye’nin durumu nedir?

Türkiye sondan üçüncü

Türkiye, yüzde 65 ile iş yerinde mutlu olmanın, iş yerindeki refahın sıralandığı 15 ülke sıralamasında 13’üncü yani sondan üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’den bu araştırmaya katılanların sadece yüzde 65’i yukarıda saydığımız yöneticiden takdir görmek, iş yerindeki donanımın yeterliliği ve ilham verici bir iş ortamında çalışmak gibi kıstaslara göre işe gitmekten memnun olduğu söylüyor. Durum, o kadar da iyi değil gibi, fakat tüm bunların sağlıkla ne ilgisi var? Şöyle: Eğer sabah uyandığınızda işinize gitmekten yüksünmüyorsanız, ayaklarınız geri geri gitmiyorsa bu sağlınıza da yansıyor. Örneğin, erken uyandığınız için zinde oluyorsunuz, işlerinizi tamamlıyorsunuz. Daha az stres yaşıyorsunuz. Tüm bunların sağlığınıza olumu yansımayacağını kim söyleyebilir?

Diyeceğim o ki kendinize eğleneceğiniz bir iş bulun, bakın o ‘şey’ her neyse sağlığınıza iyi gelecek. İyi hafta sonları ya da iyi eğlenceler…

ÇEVRE

- İş yerinde kullanımınıza verilen donanım ve materyaller yeterli mi?

- Sizden yapılması beklenen işiniz hakkında net, açık bilgi sahibi misiniz?

- İş yerinde bir probleminiz olursa sizi destekleyecek arkadaşlarınız var mı?

- İş hayatı ve özel hayatınız arasındaki dengeden memnun musunuz?

DUYGU

- Sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor mu?

- Kariyeriniz ile ilgili olarak şirketinizde kendinizi güvende hissediyor musunuz?

- İlham verici bir ortamda mı çalışıyorsunuz?

- İlginç bir işiniz var mı?

TAKDİR

- Yöneticiniz size saygı duyuyor mu?

- Yöneticiniz yetenek ve becerilerinizin farkında mı?

Bu konularda ilginizi çekebilir