"Bizim işimizde kavga edilmez, edilmemeli..."

Gökhan Kandazoğlu, "Dijital dünyanın çocuklarıyız" diyerek kendisi gibi genç girişimcileri tarif etti. Bir zamanlar müzik ve teknolojiyi yan yana getirmek istemeyenlerin yarattığı açığı kapatmaya niyetli gözüküyor. Diğer taraftan yeme-içmeyi müzikle koordine edip rakiplerinden ayrışmaya çalışıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre ALKİN

Bu hafta konuğum eğlence sektöründen. Malum yaza giriyoruz, müzik, dans ve yeme-içme zirve yapacak diye, bu maddelerin tamamında tecrübesi olan bir genç girişimciyle sohbet edelim, dedik. Gökhan Kandazoğlu, iyiliği yüzünden okunan değerli bir genç adam. "Dijital dünyanın çocuklarıyız" diyerek kendisi gibi genç girişimcileri kısaca tarif etti. Bir zamanlar müzik ve teknolojiyi yan yana getirmek istemeyenlerin yarattığı açığı kapatmaya niyetli gözüküyor. Diğer taraftan yeme-içmeyi müzikle koordine edip rakiplerinden ayrışmaya çalışıyor. Paylaşmasak olmazdı….

- Okuyucuların tanıması için tam olarak bugüne kadar ne yaptığınızı kısaca anlatır mısınız?

Eğlence ve gıda sektöründe çalışıyorum. Şuanda iki işi aynı anda yürütmekteyim. Asıl mesleğim disk jokeylik (DJ) bir nevi halkla ilişkiler, ama bizdeki tek fark, konuşarak değil, karışımızdaki insanların eğlendiğini ve dans ettiğini görerek iletişim kurmak. E tabii yıllarca çeşitli mekânlarda müzik çaldığınız zaman gıda sektörüne çok da uzak olmuyorsunuz. Benim de öyle oldu. Son iki yıldır çok sevdiğim ve disk jokeylik kariyerimin başlamasına sebep olan bir abim ile birlikte Uzakdoğu mutfağı işine girdik. Restoranımıza gelerek bizi tercih eden müşterilerimizin Uzakdoğu’ya gitmeden, sanki orada yerel bir yerde yemek yiyormuş gibi hissetmelerini sağlamak ve damaklarında o lezzeti bırakmak istiyoruz.

- Yaptığınız işi seçmenizde yaşadıklarınız mı etkili oldu, yoksa çocukluktan gelen bir motivasyon mu?

Aslında her ikisi de. Lise eğitimimin sonlarına doğru müzik hayatına atıldım. Bununla birlikte farkında olmadan gıda sektörüne de giriş yapmış bulunuyordum. Arkadaş ortamlarında küçük ev partileri ile başlayan bir serüvenden bahsediyoruz, çok mutluydum. Sonrası zaten çok hızlıca gelişen bir süreçti. Müzik çalarken yaşadığım haz benim şuanki kariyerime giriş yapmama sebep oldu.

"Ailem başlangıçta değil, ama sonra çok destek oldu" 

- Anne ve babanızın, ailenizin hayattaki seçimlerinize etkisi oldu mu? Nasıl bir ailede büyüdünüz?

Bankacı bir anne ve ihracat işiyle ilgilenen bir babanın ikinci çocuğu olarak büyüdüm. Bir ablam var, o da turizm sektöründe müşteri ilişkileri müdürü olarak çalışıyor. Ben onlardan çok farklı bir yola baş koydum ama, ailemin hayattaki seçimlerime etkileri oldu. Önceleri biraz karşı çıksalar bile daha sonrasında en büyük destekçim de onlardı.

- Bu işi yapmaya ne zaman karar verdiniz? Bugün istediğiniz yere geldiğinizi düşünüyor musunuz?

Yaptığım işten çok keyif almama ve mutlu olmama rağmen, maalesef ülkemizde bu işin meslek olarak görülmediğini düşündüğüm bir dönemde aklımıza gelen restoran fikrini hayata geçirmiş olduk. Henüz istediğimiz yere geldiğimizi düşünmüyoruz. Tabii bunda yaşımın da büyük etkisi var. 28 yaşındayım, halen büyümeye ve öğrenmeye devam ediyorum.

- Sosyal medya yaptığınız işte ne kadar etkili?

Günümüzde her sektör için sosyal medyanın gücü yadsınamaz. Bizim işimizde ise, yani hem eğlence hem de gıda sektöründe biraz daha önemli. İnsanların eğlendikleri anları ve mutluluklarını paylaşma eğilimi arttıkça sosyal medyayı doğru kullanmanız sizi bir adım öne taşıyor. Bu sebeple çok etkili olduğunu söylemek gerçekçi bir yaklaşım olacaktır.

"Yiyecek-içecek sektörü, ilişkiler ve tecrübe ister" 

- Bu işte eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin payı size göre yüzde kaçtır? Özellikle sizin mesleğinizde...

Eğlence ve gıda sektöründe yer alan biri olarak insan ilişkilerinin sizin yolunuzu belirlediğine inanıyorum. Yolun başındayken sahip olduğunuz toyluğunuza rağmen öğrenmeye açık olmak, her gelişmeyi yakından takip etmek, kendini sürekli geliştirmek en önemli kriter. Zamanla edindiğiniz tecrübe ile bunu pekiştiriyorsunuz. Bizim işimizde insanlarla kavga edemez, küs kalamazsınız. İşimizin insan ve insanla olduğunun bilinci ile hareket etmek zorundayız. Eğer ki her anlamda bunu hayatınıza yerleştirirseniz etrafınızdaki insanlarla ve onların desteğini de alarak iyi işlere imza atmanız için yolunuz açılacaktır. Bu yüzdendir ki eğitimin, ilişkilerin ve tecrübenin etkisi yüzde 100.

- Bu işte ekmek var mı? Varsa nereden başlamalı?

İşinizi doğru yaptığınız sürece ne iş yaparsanız yapın size ekmek var. Önemli olan doğru insanlarla yola çıkmak. Ben bu konuda çok şanslıydım ve tüm tecrübesini bana aktaran değerli insanlarla yolum kesişti. Hâlâ da desteklerini hissetmek beni çok mutlu ediyor. Başlangıç noktanız, kendinize inancınız ve doğru insanlarla ne istediğinizi bilerek olmalı.

- Hiç unutamadığınız bir anı var mı? Sizi çok güldüren ya da şaşırtan, belki de kızdıran?

Bulunduğum her ortamda çok fazla anım oldu elbette ki. Güldüren ya da şaşırtan demeyelim de aslında ortama uymayan müzikleri çalmam istendiğinde olumsuz yanıt vermekten ve insanları reddetmekten pek hoşlanmıyorum. Israrcı olunduğunda hafiften kızsam da eğlenmek bir ihtiyaç ve bunu sağlayan biri olarak elimden geleni yapmaya gayret gösteriyorum.

- Yaptığınız işte örnek aldığınız kim ya da kimlerdir?

İsim vermek çok doğru olmayacaktır. Çünkü başarılı yapılan her işi kendime örnek alıyorum. "Bende içinde olsaydım" dediğim projeleri izlemek beni mesleğimde daha da heveslendiriyor. Bir yandan da olumsuz tecrübeler ve yanlış alınmış stratejik kararları bilerek ve aynı hataları yapmadan ilerlemek isterim.

- İlerde çocuklarınız sizin yaptığınız işi yapsın ister miydiniz?

Çocuklarımın hangi mesleği seçerlerse en büyük destekçileri olacağımdan eminim, çünkü ailem de beni meslek seçimlerimde destekledi. Olur da çocuklarım baba mesleğinden gidecek olurlarsa çok şanslı olacaklar, çünkü bildiğim her şeyi onlara aktarmaktan zevk duyarım.

"Plakların dönemine denk gelseydim..."

- Yaptığınız iş dünden bugüne ne kadar değişti?

Ben sektöre giriş yaptığımda dijital olarak başladım. İtiraf etmeliyim ki plak dönemine denk gelip o havayı solumak çok güzel olurdu. Şuanda yaşadığım en büyük avantaj ise elbette ki teknolojik gelişmeleri yakinen takip edebiliyor olmak. Artık fl ash bellek kullanarak müzik çalabiliyorsunuz. Teknolojiyi doğru kullandığınızda yapmanız gereken en önemli diğer şey, sizi dinleyenlerin duymak istedikleri müzikleri, doğru ortamlarda, doğru insanlarla buluşturmak. Dijital müzik yapmak kısa sürede çok sayıda şarkıya erişmeniz için sizin yolunuzu açıyor.

- Başka hangi mesleği tercih ederdiniz ya da ne yapmak istediniz?

Açıkçası şu anda gerçekten istediğim mesleği yapıyorum. Yine de şöyle bir düşününce ufak yaşlarımdan beri spor ile iç içeliğim ve koyu bir Beşiktaş taraftarı olduğum için sporcu olmak isterdim. İnsanların izlerken keyif aldıkları aktivitelerde yer almak beni çok mutlu ediyor.