'2013 rekoltesini yakalayamayız'

TZOB Başkanı Bayraktar, olumsuz iklim koşulları nedeniyle tarımsal üretimin olumsuz yönde etkilendiğini, bu yıl üretimde rekoltenin 2013'e oranla düşeceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, olumsuz iklim koşulları, kuraklık ve sel nedeniyle tarımsal üretimin olumsuz etkilendiğini, 2013 rekoltesinin yakalanamayacağını söyledi.  

Şemsi Bayraktar, Söke Ziraat Odası'nda gazetecilere tarım gündemini değerlendirdi. Sektörün bu sezon çok iyi bir durumda olmadığına dikkati çeken Bayraktar, ülke genelindeki üretim alanı inceleme gezisi ve üretici birliği raporlardan da hoş bir manzaranın ortaya çıkmadığını belirtti.

Olumsuz iklim koşulları, kuraklık ve bazı bölgelerdeki sel faktörünün tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Şemsi Bayraktar, "Bu yıl tarımsal üretimde 2013'ün rekoltesini yakalayamayacağız. Bu konuda yaşanılan sıkıntıları ilgili bakanlık bürokratları ile paylaşıyoruz, bunu bir rapor haline getirerek Başbakanlık ve ilgili bakanlıklarla da paylaşacağız" dedi.

"Üretici endişeli" 

Türkiye genelinde pamuk ekimi yapılan bölgelerde büyüme yaşandığına değinen Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bu sezon pamuk üretiminde yüzde 20 artış beklemekteyiz. Ancak pamuk üreticilerimizin arzu ettikleri fiyat beklentisinde bir endişe var. Mazot ve gübre başta olmak üzere girdi maliyetleri katlandı. Bu nedenle destekleme priminin 55 kuruştan, 75 kuruşa çıkarılmasının beklentisindeyiz. Pamukta gelecek yıl üretim isteniyorsa, bu sezon destek taleplerimizin dikkate alınması lazım."

Zeytin Yasası ile ilgili olarak değerlendirmede bulunan Şemsi Bayraktar, üretimi sekteye uğratacak her türlü uygulamanın karşısında olduklarını vurguladı.