Alüminyum fiyatları yaptırımlara yüzde 10 tepki verdi!

ABD’nin ithal ettiği alüminyuma ek yüzde 10 gümrük vergisi uygulayacağını açıklaması sonrasında başlayan ralli, küresel alüminyum piyasasının yüzde 7’sini kontrol eden Rusal’ı hedef alan yaptırımlarla hızlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim KÜÇÜK

ABD’nin gümrük vergilerini yüzde 10 artırmasına hemen tepki veren alüminyum piyasası bu hafta da ABD-Rusya gerginliğine kitlendi.

ABD’nin ithal alüminyuma kapısını kapatmasının iç piyasada yaratacağı sıkışıklık nedeniyle Chicago Emtia Borsası’nda (CME) hem spot hem de vadeli işlemlerde alüminyum fiyatları fırlamıştı. ABD’nin aralarında dünyanın en büyük alüminyum üreticilerinden Rus Rusal’ın patronunun da olduğu oligarkları hedef alan yaptırımları bu hafta fiyatları daha yüksek seviyelere taşıdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın isimler arasındaki alüminyum patronu Oleg Deripaska, ABD’nin yeni yaptırım listesine dahil edilenler arasında. 200 en zengin Rus işadamları sıralamasında 23’üncü sırada olan Deripaska yaptırımlardan en çok etkilenen kişi oldu. Serveti 1.3 milyar dolar eridi. Ona ait alüminyum devi Rusal’ın hisseleri yarı yarıya azaldı. Rusya yıllık 3.7 milyon tonla Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci alüminyum üreticisi. Rusal da dünya alüminyum üretiminin yüzde 7’sini elinde bulunduruyor.

Rusal belirsizliği fiyatı tırmandırdı

Rusal ile ilgili belirsizlik alüminyum fiyatlarında hızlı bir yükselişe neden oldu. Londra Metal Borsası’nda (LME) geçtiğimiz haftayı 1.987 dolardan kapatan 3 ay vadeli alüminyumun tonu çarşamba günü 11 haftanın en yüksek seviyesi 2,277.50 dolardan işlem gördü. ABD’nin Rusya’yı hedef alan yaptırımlarını açıklaması sonrasında alüminyum fiyatlarındaki yükseliş yüzde 10’u aştı. CME’de mayıs vadeli kontratlar, tarifelerin açıklandığı dönemdeki 15.50 sent/lb düzeyinden 20 sente yaklaştı

LME, ABD yatırımlarına yanıt olarak Rusal metal varant satışlarını askıya alacağını bildirdi. LME’nin hamlesi 17 Nisan’da yürürlüğe girecek. LME’den yapılan açıklamada “Geçici olarak şartlı askıya almanın amacı, Rusal’ın uzun vadeli kote olmasını devam ettirme için potansiyel yaptırımlara tabi olan metalin LME ağına girmemesini sağlamak ve LME’ye düzenleyiciler, üyeler ve müşterilerle çalışması için zaman tanımak” olduğu belirtildi. Fiyatların yükselmesinden Rusal tedirginliğinin yanında, Çin’de stokların azaldığına işaret eden veriler de etkili oluyor. Nisanın ilk haftası itibariyle dünyanın en büyük alüminyum üreticisi ve tüketicisi Çin’in Şanghay vadeli piyasalarında üretime hazır alüminyum stok miktarı 9 aydır ilk defa 154 ton azalarak 970.233 tona geriledi. Şanghay’da stok miktarı en son geçen haziranda 1.000 ton düşüş yaşanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir