Çelik üreticileri kur artışından rahatsız

Çelik üreticileri "kur artışının enerjiye yansıtılmamasını" istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, döviz kurundaki artış nedeniyle yükselen enerji maliyetlerinin sanayi kesimine yansıtılmaması gerektiğini söyledi.  

Yayan, yaptığı açıklamada, 2014 yılına girerken sektörle ilgili beklentilerin olumlu olmasına karşın, son dönemde ekonomiye etki eden yurt içi gelişmelerin demir-çelik mamulü kullanan inşaat, beyaz eşya gibi sektörlere olası olumsuz etkilerinin, sektöre de olumsuz yansıyacağını belirtti. "Bu yıl için yüzde 8 ihracat ve aynı oranda üretim artışı bekliyorduk" diyen Yayan, mevcut durumda söz konusu beklentilerin gözden geçirilmesinin gerekebileceğini bildirdi.

Döviz kurundaki artışın özellikle ithalatı azaltması ve üretimi artırması noktasında olumlu bir etkisi olup olmayacağına ilişkin görüşlerini de paylaşan Yayan, kurun, ithalatı zorlaştırmasından olumlu anlamda yararlanılabileceğini dile getirdi.  

Hurda ve cevher üretimi açısından yaklaşık yüzde 55-60 arasında bir ithal girdiden söz edilebileceğini anlatan Yayan, şunları kaydetti:  

"İthal olmayan girdilerin fiyatları döviz kurlarındaki değişikliğe paralel bir biçimde artmazsa bu, sektörü uluslararası piyasada daha rekabet edebilir ve ithalata karşı daha güçlü hale getirebilir. Burada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına görev düşüyor. 'Enerji fiyatlarını döviz kurlarına göre ayarlayalım' dememeliler. İlla ayarlayacaklarsa bireysel tüketiciye daha çok yansıtıp, yüksek fiyatla enerji girdisi kullanan sektörlere bunu yansıtmamalılar. Biz bunu sadece kendi sektörümüz için değil, sanayi kesiminin tamamı için istiyoruz." 

Maliyet 2 milyar dolar arttı 

Bu arada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, önceki gün yaptığı açıklamada, döviz kurlarındaki artışın maliyetlere yansımasına ilişkin, "Yalnızca bir yıl sürmesi halinde, bu paritelerle ve bu petrol fiyatları ile beraber, yani 107 dolarlık ham petrol ve 2,27'lik dolar paritesiyle, yaklaşık 7 milyar dolarlık bir maliyet artışından bahsediyoruz. Şu anki maliyetlerimiz yaklaşık 2 milyar dolar civarında artmış durumda" ifadesini kullanmıştı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir