'Bankalar için riskler arttı'

S&P, gelişen piyasaların bankacılık sistemlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, son dönemde para birimlerinde yaşanan kayıplar nedeniyle risklerin arttığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) gelişmekten olan ülkelerin para birimlerindeki değer kayıplarının bankacılık sektörleri üzerindeki riskleri artırdığını belirtti. 

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, "EMEA bölgesindeki birçok gelişmekte olan piyasada para birimleri dolar karşısında geçtiğimiz 12 ay içerisinde sert şekilde değer kaybetti. Bu durum bu ülkelerdeki bankalar için riskleri artırıyor" değerlendirmesinde bulundu. 

S&P'den yapılan açıklamada, "Para birimlerindeki değer kayıplarına karşı bankacılık sistemleri en hassas olan ülkelerin Kazakistan, Beyaz Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve Nijerya olduğuna inanıyoruz. Bu ülkeleri Rusya, Gürcistan ve Türkiye takip ediyor" ifadesine yer verildi. 

Açıklamada, "Ülkeden ülkeye değişebilecek üç risk; döviz cinsinden kredilerde artan kayıplar, dış borçlanmaya aşırı bağımlılık ve varlıklar ile borçlar arasındaki uyumsuzluktan kaynaklı kur kayıpları şeklinde" ifadesine yer verildi. 

S&P, gelişmekte olan piyasalarda küresel ekonomik görünüme ilişkin endişeler, ABD'nin beklenen faiz artırımı ve gelişmekte olan ekonomilerden sermayenin gelişen ekonomilere geçiş yapması gibi sebeplerin satış trendini tetiklediğini belirtti. 

Açıklamada, "Para birimlerindeki hareketlerde ülkelere özgür faktörler de etkili oluyor. Örneğin, Türkiye'deki politik belirsizlik, Rusya, Nijerya, Kazakistan ve Azerbaycan'da emtia fiyatlarındaki düşüş gibi" ifadesine yer verildi. 

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan S&P Kredi Analisti Timuçin Engin, "Avrupa, Ortadoğu, Afrika'daki bankacılık sistemi araştırmamıza göre para birimlerindeki değer kaybından en çok Kazakistan, Beyaz Rusya, Ukrayna, Azerbaycan ve Nijerya gibi ülkelerin bankacılık sistemleri etkilenecek. Bu ülkeleri risklerin yüksek olduğu Rusya, Gürcistan ve Türkiye takip ediyor. Para birimlerindeki değer kayıplarının bankacılık sektörüne etkisinin Güney Afrika, Macaristan ve Hırvatistan'da görece sınırlı olmasın bekliyoruz" ifadelerini kullandı.