'Büyümedeki riskler canlı'

Merkez Bankası PPK özetinde üçüncü çeyrekteki ekonomik durumu analiz ederek büyüme ile ilgili değerlendirmeler yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun toplantı özetleri açıklandı. PPK özetinde ihracatın büyümeye katkısı önümüzdeki dönemde yılın ilk yarısına kıyasla daha zayıf olabileceği değerlendirilirken “Finansal koşulların daha az sıkı hale gelmesi ve yurt içi belirsizliklerin azalmasının da desteğiyle özel kesim talebinde ılımlı ve kademeli bir toparlanma beklenmektedir. Bununla birlikte, zayıfl ayan küresel talep, küresel para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve tüketici ve yatırımcı güveninde henüz güçlü ve istikrarlı bir toparlanmanın başlamaması büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır” ifadeleri kullanıldı. 

PPK’da birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımalarının da kademeli olarak azaldığını 2015 yılında enfl asyonda bu kanaldan önemli bir düşüş alanı bulunduğu belirtilirken ikincil etkilerin ve son dönemde döviz kurunda yaşanan oynaklığın yakından izlenmesi gerektiği vurguladı. 

Zorunlu karşılık ve dövizle ilgili PPK’ya bilgi sunuldu 

Son yapılan Para Politikası Kurulu’na zorunlu karşılıklara ödenecek telafi faizi ve döviz piyasası ile ilgili bilgilerde sunuldu. Özetlerde, telafi faizi ile ilgili çalışmalar hakkında “Kurula, zorunlu karşılıkların Türk Lirası olarak tutulan kısmına bankacılık sektörünün mevduat ve öz kaynak rasyolarını pekiştirmeyi özendirecek şekilde telafi faizi ödenmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi sunulmuştur. Kurul’a döviz ve efektif piyasaları - döviz depo piyasası limitleri, faiz oranları ve geçmiş uygulamalar konusunda bilgi sunulmuştur" denildi. Ayrıca ECB'nin adımının gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında artışa yol açması beklenebilecekse de sermaye akımlarındaki oynak yapının devam ettiği gözlendiği de kaydedildi. Merkez Bankası’nın PPK özetindeki değerlendirmeler şöyle: 
GIDA İYİLEŞMEYİ GECİKTİRİYOR: Geçtiğimiz yılın ortalarından bu yana TL'de gözlenen birikimli değer kaybının yıllık enfl asyon üzerindeki olumsuz etkileri kademeli olarak hafifl emektedir. Ancak Kurul, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiği değerlendirmesinde bulunmuştur.

İHRACATIN KATKISI DAHA ZAYIF OLABİLİR: Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmektedir. Jeopolitik gelişmelerin ve Avrupa başta olmak üzere zayıfl ayan küresel talebin bir süre daha dış talebi kısıtlaması beklenmektedir. Bu sebeple, ihracatın büyümeye katkısının önümüzdeki dönemde yılın ilk yarısına kıyasla daha zayıf olabileceği değerlendirilmektedir. 
BAYRAM VE OTOMOTİVDE TATİL ETKİSİ: Kayan bayramlar ve otomotiv sektöründeki tatil yapısı nedeniyle ağustos ve eylül aylarında üretimde dalgalı bir yapı görüleceği ve çeyreklik üretim artışının daha ılımlı bir seviyede gerçekleşeceği not edilmelidir. 

Diğer taraftan, temmuz-ağustos aylarına ilişkin bütçe harcamaları kamu kesimi talebinin üçüncü çeyrekte büyümeyi destekleyebileceğine işaret etmektedir.

Mayıstan beri reforma vurgu aynı 

Merkez Bankası’nın PPK toplantı özetlerinde yapısal reformlara vurgu yapan madde ise mayıs ayından beri hiç değişmedi. Özette, “Orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesi makroekonomik istikrarı destekleyecektir. Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde seyretmesini sağlayarak toplumsal refaha olumlu katkıda bulunacaktır. Bu çerçevede, Orta Vadeli Program’ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır” denildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir