'Enflasyon daha olumlu bir noktaya gelecek'

Merkez Bankası Başkanı Başçı, "Türkiye düşen enflasyon sürecinde bulunuyor. Gıda fiyatları konusunda ümit var. Çift hanede sadece gıda fiyatları kaldı, gıda dışı enflasyon yüzde 5 hedefiyle uyumlu" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın 83. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ev sahipliğinde yapıldı.

Merkez Bankası Başkanı Başçı, MB Genel Kurulu'nda konuştu. Başçı "Türkiye düşen enflasyon sürecinde bulunuyor. Enflasyonun kalıcı düşük olmasının büyüme üzerinde olumlu etkisi olduğunu Türkiye ekonomisinde de görüyoruz. Düşen enflasyon dönemlerinde kişi başı milli gelir artıyor" dedi. 

Gıdada para politikası yeterli değil

Son iki yılda gıda ve gıda dışı enflasyon farkının belirginleştiğine dikkat çeken Başçı "Gıdadaki yüksek seyri değerlendirdiğimizde para politikası  dışında başka önlemlere de gerek duyulduğu ortada. Gıda komitesinin önerilerinin önümüzdeki dönemde gıda enflasyonunu düşüreceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.  Erdem Başçı, gıda fiyatları konusunda ümit olduğunu ifade ederek "Çift hanede sadece gıda fiyatları kaldı, gıda dışı enflasyon yüzde 5 hedefiyle uyumlu. Kuraklık etkisi geçti. Et ve sütte ufak düzenlemelerle enflasyonda ümit var." dedi.  GSYH'nın ılımlı bir artış eğilimi sergilediğine işaret eden Başçı, cari dengenin 2014'ün ikinci yarısından itibaren düşen petrolle birlikte iyileştiğini dile getirdi. 

Cari açıktaki iyileşme geçici olarak duracak

 

Başçı "Mart'ta otomotivde ciddi sıçrama oldu, bu ithalat rakamlarına da yansıdı. Mart ayında otomotiv ithalatındaki artış nedeniyle cari açıktaki iyileşme geçici olarak duracak. Petrol fiyatlarındaki düşüşün desteğiyle Mart sonrasında cari açıktaki iyileşme sürecek" dedi.  "Düşük emtia bize yardım edecek, zorluk zayıf dış talep ve paritede oynaklık olacak. Dış konjonktür 2015'te bizim için hem fırsat, hem zorluk barındıracak." diyen Merkez Bankası Başkanı, iş adamlarının paritedeki oynaklığa biraz vakit alsa da uyum sağlayacağını söyledi.  

Kredi ve para arzının büyüme hızı uyumlu

Başçı, gelişmekte olan ülkelere fon akımlarının oynak bir seyir izlemeye devam ettiğini belirterek "Likidite politikasını konjonktürel gelişmeleri de dikkate alarak enflasyonu düşürücü yönde kullanıyoruz, çekirdek enflasyonda gelişmeler olumlu. Kredilerin ve para arzının büyüme hızı makro hedeflerle uyumlu" dedi.  Başçı ticari kredilerin tüketici kredilerine göre daha hızlı büyüdüğünü belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu yıl temkinli para politikası duruşu sayesinde çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme devam edecek. Bu yıl ekonomi güçlü ve sürdürülebilir büyüme eğilimine girecek"