'Gelecek yıl daha iyi olacak'

VakıfBank Genel Müdürü Kalkan, ''Türk ekonomisi, önümüzdeki yıl, bundan daha iyi bir performans ortaya koyacak'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

DENİZLİ - VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Türk ekonomisinin gelecek sene, bu yılkinden daha iyi bir performans ortaya koyacağını belirterek, ''Önümüzdeki yıl öyle inanıyorum ki, bankacılık sektörü bundan daha yüksek bir kredi hacmini hem işletmelerimizin hem sanayimizin emrine verecektir'' dedi.

Kalkan, Yönetim Kurulu Başkanı Halil Aydoğan ve yönetim kurulu üyeleriyle Denizli Sanayi Odası'nda imzalanacak protokol töreninden önce yaptığı konuşmada, Denizli'nin hafızalarında pozitif algılarla yer ettiğini, Türkiye'de sanayileşmenin simge şehirlerinden biri olduğunu ifade etti.

Denizli'nin ihracatı Türkiye'de ilk öğrenen illerden birisi olduğuna dikkati çeken Kalkan, ''Bugün gururla bakıyoruz, Türkiye'de belki çok az şehirde bu var, Denizli dış ticaret fazlası veriyor. Buranın ihracatı, ithalatından fazla. Türkiye'de örnek şehirlerden bir tanesi. Denizli'nin bugün 3 milyar doları geçen ihracatından bahsediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde bunu çok daha iyi seviyelere getirme imkanı olur'' dedi.

Denizli'de hayırlı bir iş için bulunduklarını ifade eden Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sanayi Odamızla birlikte bir protokol imzalayacağız. Buradaki sanayi erbabını, yatırımcıyı desteklediğimizi, yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Vakıfbank, Türkiye'de yatırımlara en fazla destek veren bankalardan bir tanesidir. Yatırım kredileri portföyü ayrı tutulduğunda, Türkiye'deki en büyük yatırım bankalarından birisi olacak şekilde büyük bir banka. Proje kredilerini, proje finansmanını çok iyi biliyoruz, iyi yapıyoruz. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Bugün bir şeyin müjdesini vermek istiyorum. Bankamız 400 milyon dolarlık 10 yıl vadeli bir kredi temin etti geçtiğimiz günlerde, bugün hesabımıza geçti. Bunu da Türkiye'de yine yatırıma, proje kredilerine vereceğimiz desteğin bir işareti olarak ortaya koyuyoruz.''

''KOBİ'lere yönelik 4 ayrı kredi imkanı''

Kalkan, bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye katkıda bulunmak amacıyla Türkiye genelinde kalkınma ajansları ile ticaret ve sanayi odalarıyla protokoller imzaladıklarını belirterek, bu kapsamda işletmelere, 2 yıl anapara ödemesiz 7 yıl vadeli banka kaynaklı yatırım kredileri, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası kaynaklı yatırım kredileri, spot, rotatif ve taksitli işletme kredilerini çok uygun faiz oranlarıyla kullandırdıklarını söyledi.

Bölgesel kalkınmanın yanı sıra sektörel gelişmelere de katkıda bulunduklarını ifade eden Kalkan, ''Bu amaçla ilk etapta esnaf, imalat, turizm, hizmet, gıda, lojistik, ihracat, mobilya, otomotiv yan sanayi gibi 12 sektörde faaliyet gösteren KOBİ'ler, 'KOBİDOST' ile sunduğumuz kolaylıklar doğrultusunda uygun maliyet ve esnek ödeme seçenekleri ile nakit akışlarını çok daha rahat yönetebiliyor. Bu bağlamda KOBİ'lere yönelik 4 ayrı kredi imkanı sunuyoruz'' dedi.

Kalkan, bireysel kredilerin ticari kredilerin çok üstünde olması ve örneğin tekstil sektörüne verilen kredilerin azalmasıyla ilgili bir soruyu, şöyle yanıtladı:

''Bireysel kredilerin zaman içerisinde ağırlığının arttığı görülüyor. Burası giderek bir sanayi şehrine dönüştü, çalışan kesim arttı bu dönem içerisinde, büyük bir istihram yaratıldı. Bankaların da bu anlamda bireysel kredi portföyleri gelişti, ürün çeşitliliği arttı. Bunun bir sonucu olarak bu gelişti. Toplamda baktığımızda kredi hacminin çok önemli ölçüde arttığını görüyoruz. Faiz oranları şu an epeyce indi. Şu anda ekonominin geldiği noktada performans açısından baktığınızda iyi bir noktada oyduğumuzu söyleyebiliriz. Türk ekonomisi, önümüzdeki yıl, bundan daha iyi bir performans ortaya koyacak. Önümüzdeki yıl öyle inanıyorum ki, bankacılık sektörü bundan daha yüksek bir kredi hacmini hem işletmelerimizin hem sanayimizin emrine verecektir. Vakıfbank olarak biz de inşallah önümüzdeki dönemde daha iyi bir kredilendirme imkanını bulacağız.''

''Yatırımcılarla işbirliğimizi artırarak sürdüreceğiz''

VakıfBank Yönetim Kurulu Başkanı Halil Aydoğan ise Denizli'nin teşebbüs kabiliyetinin çok yüksek seviyede olduğunu dile getirerek, ''Tekstille başlayan, turizmle devam eden, bugün çok değişik yatırım alanlarına yönelmiş olan Denizli'nin ekonomik performansı her türlü takdirin üzerinde. İşte bu nedenle banka olarak TÜrkiye'de bölgesel ziyaretlerimizin ilkini Denizli'ye yapıyoruz. Burada imzalayacağımız protokol, Denizli Sanayi Odası'nın üyeleriyle ilişkilerimizi geliştirmede çok önemli bir vesile olacaktır'' dedi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci de sanayi kenti Denizli'nin, ihracatta Türkiye genelinde 8, sosyoekonomik gelişmişlik bakımından 10, istihdam bakımından 15. il olduğunu, önümüzdeki yıllarda çok önemli yatırımların yapılacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci ve VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Sanayi Odası üyesi firmalara düşük faiz ve uygun ödeme koşullarıyla kredi seçenekleri sunan protokolü imzaladılar.