'Gram altında yeni rekorlar gelebilir'
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tufan, "Piyasalardaki endişenin artması gram altında yeni rekorları getirebilir" dedi.
Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, gelişmiş ülke tahvillerinin düşmesi ve Avrupa Birliği'nin (AB) içinde bulunduğu belirsizliklerin altına ilgiyi artırabileceğini, piyasalardaki endişenin artmasının gram altında yeni rekorlar getirebileceğini belirtti.
Tufan, küresel piyasalara ilişkin değerlendirmesinde, Birleşik Krallık'taki referandumdan AB'den ayrılma (Brexit) kararı çıkmasıyla ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve borsaların küresel ölçekte gerilediğini hatırlattı.
Dolar, yen ve altının sert yükselişler kaydettiğini anımsatan Tufan, Brexit kararının çıkmasının ardından İsviçre Merkez Bankasının, frangın euro karşısında Ağustos 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasıyla piyasaya müdahale ettiğini aktardı.
Tufan, "İngiltere Merkez Bankası piyasaların istikrara kavuşması için gerekirse piyasaya müdahale edeceğini açıklarken, G7 merkez bankalarından da benzer açıklamalar geldi. ABD Merkez Bankası (Fed) swaplar aracılığıyla dolar likiditesi sağlamaya hazır olduklarını açıkladı. Merkez bankalarından gelen açıklamalar ve tepki satışlarıyla piyasanın tansiyonu kısmen düştü." ifadelerini kullandı.
Brexit sonrası İngiltere’den gelecek verilerin daha yakından takip edileceğini vurgulayan Tufan, "Avro Bölgesi’nde açıklanacak haziran ayı enflasyon verileri ve son toplantı tutanakları, avro varlıklar üzerinde etkili olacak. Ekonomik verilerin yanında çarşamba günü Fed Başkanı Janet Yellen'ın da katılacağı Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Portekiz’deki konferansından gelecek açıklamalar piyasalara yön verebilir." değerlendirmesinde bulundu.
'Güvenli varlık alımlarına yönelimler hız kazanabilir'
Tufan, küresel risk iştahının azalmasının gelişen ülke para birimleri ve borsalar üzerindeki baskıyı devam ettirebileceğini savunarak, "Bu hafta önemli veriler olmasına rağmen Avrupa’dan, İngiltere'nin Birlik'ten ayrılmasına yönelik siyasi mesajlar da piyasaları etkileyebilir. Zira hafta sonu referandumda AB'de kalmak için oy kullanan İskoçya, yeni bir bağımsızlık referandumu için çalışmalara başladığını duyurdu." bilgilerini verdi.
Dolar/TL'de 2,92-2,95 destek seviyelerinin üzerinde kalındığı sürece alış baskısının süreceğini dile getiren Tufan, şunları da kaydetti:
"Dolar/TL'de tekrar 3,00 seviyesi test edilebilir. BIST 100 endeksinde 74.500 seviyesi önemli bir destek olarak öne çıkıyor. Bu seviyenin kırılması durumunda çekilmeler 72.500-74.000 aralığına kadar devam edebilir. Küresel risk iştahının azalması ile güvenli varlık alımlarına yönelimler hız kazanabilir.
Gelişmiş ülke tahvillerinin düşmesi ve AB'nin içinde bulunduğu belirsizlikler, altına ilgiyi artırabilir. Brexit referandumu sonuçlarında son iki yılın zirvesini gören altında yükselişlerin devamı gelebilir. 1.315-1.320 bandında taban oluşturmaya çalışan ons altında bu seviye aşağı yönlü kırılmazsa 1.340-1.360 seviyesine yükselişler izlenebilir. Ons altındaki yükseliş ve TL’de yaşanacak olası değer kayıpları, geçtiğimiz hafta rekor kıran gram altının 125-130 bandına hareketini destekleyebilir. Piyasalardaki endişenin artması, gram altında yeni rekorları getirebilir."