'Kuyum sektörüne 4-6 taksit getirilmeli'
Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Ağaoğlu, "Yeni taslakta kuyum sektörüne 4 veya 6 taksit imkanı getirilmesi yerinde olacaktır" dedi
SAKARYA- Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı'nda kuyum sektörüne 4 veya 6 taksit imkanı getirilmesinin yerinde olacağını belirterek, "Böylelikle 'POS tefecileri' daha uzun süre taksit yapamadıkları için kredi kartı borcu olanları yanlarına çekemeyecek" dedi.
Ağaoğlu,Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 1 Şubat'ta yürürlüğe giren taksit sınırlamasının temelinde "POS tefecileri" olarak bilinen firmaların önünü kesmek amacı olduğuna dikkati çekti.
Sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin görüşü alınmadan yapılan düzenlemeyle POS tefecilerinin önünün kesildiğini ancak piyasada bazı olumsuz etkilerin ortaya çıktığını vurgulayan Ağaoğlu, "Nitekim POS tefecileri kredi kartı borcu olan kişileri davet ederek borçlarını ödüyor. Tekrar 12 ay taksitle altın ya da cep telefonu konuşma dakikası satmış gibi fatura düzenliyordu. Bu nedenle taksit yasağı makul çözüm olmadı" ifadesini kullandı.
Ağaoğlu, Türk halkının kültüründe doğum, sünnet, nişan, nikah gibi törenlerde altın takma geleneği bulunduğuna işaret ederek, kredi kartı ve altın satışına taksit yasağı getirilmesinin insanları zor durumda bıraktığını kaydetti. Gerek bankaların gerekse kuyum esnafının kendince çözüm üreterek tüketicilerin talebini karşılamaya yöneldiğine dikkati çeken Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İşte tam bu noktada tüketicilerin daha önce 300 liraya aldığı yarım altının 330 liraya mal olduğunu ama alabildiğini görebiliyorduk. Şimdi yeni taslakta kuyum sektörüne 4 veya 6 taksit imkanı getirilmesi yerinde olacaktır. Böylelikle 'POS tefecileri' daha uzun süre taksit yapamadıkları için kredi kartı borcu olanları yanlarına çekemeyecek. Diğer taraftan gelenek ve töre gereği yakınına altın almak isteyen kişiler bunları kredi kartıyla küçük taksitlere bölmek suretiyle 4 ve ya 6 taksitle satın alabilecekler."
Ağaoğlu, BDDK'nın bankacılık lobisinin baskılarıyla kuyum sektörü, cep telefonu ve kontör satışı yapan ciddi firmaların görüş ve yorumunu almadan hazırladığı yönetmeliğin "yapboz tahtası"na döndüğünü ve düzeltilmeye çalışıldığını ileri sürerek, taslağı olumlu karşıladıklarını sözlerine ekledi.
Kuyumcular, taksitli altın satışını bekliyor
Öte yandan Adapazarı Kuyumcular Odası Başkanı Hakan Tenekeci, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı'nda kuyum sektörüne 4 veya 6 taksit imkanı getirilmesinin yeniden gündeme gelmesinin halk ve kuyumcular açısından avantaj olduğunu söyledi.
Tenekeci, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) altında taksit sınırlamasını 1 Şubat itibarıyla kaldırdığını anımsattı. Kuyumcu ve vatandaşların bu duruma tepki gösterdiğini aktaran Tenekeci, işlerinin büyük oranda etkilendiğini kaydetti.
Tenekeci, market alışverişlerinin bile taksitle yapıldığını ileri sürerek, "Halkımız taksitli alışverişe çok alıştı. Bu da altına çok büyük yansıma yaptı. İşte düğün alışverişi, Sevgililer ve Anneler Günü olsun, herkes taksitli alışverişi tercih ediyordu. Birden kalkınca sektörümüzü çok etkiledi" şeklinde konuştu.
"Tekrar gündeme gelmesi, halk ve kuyumcular açısından avantaj" diyen Tenekeci, "Burada olumsuz durum şu; bu olayı art niyetli kullanan halkımız ve bazen buna da ışık tutan kuyumcularımız var. Bu arkadaşlarımızın bu konuda özen göstermeleri gerekiyor. Ürün satışında bunu taksitlendirmek doğru olanı. Halkımızdan 'altın olarak değil de paraya çevirmek istiyorum' şeklinde istekler geliyor. Bunlarda düzenlemeye gidilmesi lazım" ifadesini kullandı.
Tenekeci, has, çeyrek ve yarım altın gibi çeşitli ürünlerde taksitlendirme yapılmasının bazı art niyetlilerin işine yaradığına dikkati çekerek, bunun sektörü karaladığını, onun dışında taslağın sektöre artı katkı sağlayacağını savundu.