'Lüks binalarda oturacağınıza faiz indirin'

BDDK Başkanı Akben, bankaların lüks bina ve şubelerden vazgeçerek tasarruf etmesi halinde, genel giderlerde yaratacağı düşüşle faizleri daha da indirebilecek alanı yarabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN 

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bankaların bir 25 baz puan daha faiz indirimi yapabileceğini belirtti. 

Akben, bu faiz indiriminin yolunun da mevduat yarışını bırakmak ve başta bina olmak üzere genel giderlerde tasarruf yapmakta olduğunu vurguladı.

“Bankalarımızın çok lüks binaları ve şubeleri var” diyen Akben, genel giderlerde yüzde 10’luk tasarrufun 0,25 puanlık daha faiz indirimi getirebileceğine işaret etti. 

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, DÜNYA’ya yaptığı açıklamada konut kredi faizlerinin aylık bazda yüzde 1’in altına düşmesini önemsediğini, ama yıllık bazda bakıldığında henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın işaret ettiği yüzde 9 seviyesine gelinemediğine işaret etti. 

Akben, kredi faizlerinin düşmesi için önce bankaların kendi aralarında mevduat yarışını bırakması gerektiğini vurgulayarak “Bunu toplantıda biraraya geldiğimizde de söyledik. ‘Mevduatta faiz yarışına gitmeyin’ dedik. Yarış yaparken önce kendileri dikkat ederse... Evet özkaynak ve mevduat maliyeti önemli bunun yanında bankalarımızda mevduat yarışına girmemeli” yorumunu yaptı. 

25 baz puan daha düşebilir 

Daha önceki yıllarda, yıllık yüzde 7-8 faizlerin görüldüğünü hatırlatan BDDK Başkanı, “Bankalarımız genel olarak bir gelir-giderlerine bakabilir. Çok lüks binaları ve şube yerleri var. Genel giderlerinden bir yüzde 10 tasarruf yapsalar faiz de bir 0,25 puanlık daha indirim yaparak aynı kârlılığı elde ediyorlar. Bu komple bir iş” dedi.

BDDK Başkanı’na kredi ve kartta vade ile taksit sayısını artırmak başta olmak üzere daha önce ekonomiyi soğutmak için alınan tedbirlerde köklü değişiklikler yapılıp yapılmayacağını sorduğumuzda ise şu cevabı verdi:
“Yılbaşından beri bakıldığında mesela tüketici kredilerinde hacmin seyri belli. Konut kredilerinin de ağırlığı belli. Bankalarımız ciroyu artırdıklarında kayıplarını telafi edeceklerdir. Bu indirimlerin ilaç olduğunu düşünüyorum. Ama nihayetinde bizimki temennidir. Bu kararları tek başına veremeyiz. Finansal İstikrar Komitesi’nde konuşulur.”