'Musul' petrol fiyatlarını yükseltti

Petrol fiyatları Musul'da yaşanan gelişmelere ilişkin haberlerle yükselişe geçti. Brent petrol 112,26 dolarla 3 Mart'tan bu yana en yüksek düzeyini gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Terör örgütü Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'u ele geçirmesi ve Irak'ın batısındaki petrol noktalarından bazılarını kontrol altına alması petrol fiyatlarını vurdu. Brent türü petrolün varil fiyatı, Musul'da yaşanan gelişmelere ilişkin haberlerle yükselişe geçerek, 112.26 dolar ile 3 Mart'tan bu yana olan en yüksek seviyeyi gördü. 

Analistler, Musul'da yaşanan gelişmelere yönelik haberlerin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan Irak'ta petrol arzına ilişkin endişeleri artırdığını, bunun da petrol fiyatlarının yükselişini desteklediğini ifade ediyor. Brent petrolün varil fiyatının 111 doların üzerinde dengelenmeye çalıştığını kaydeden analistler, yükselişlerin devamında 113 dolar seviyesinin test edilebileceğini, olası geri çekilmelerde ise 110 dolar seviyesinin destek konumuna gelebileceğini dile getiriyor. 

Bu arada, dün gerçekleştirilen OPEC 165. Toplantısı'nda, teşkilata üye ülkeler günlük 30 milyar varil olan üretim düzeyine bağlı kalma kararı aldı. 

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise dün 104.1-104.8 dolar dar bandında hareket ettikten sonra günü analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 104.3 doların hemen üzerinde 104.49 dolardan tamamladı. Bugün ise güne 104.48 dolardan başlayan WTI'nın varil fiyatı, 20 Eylül 2013'ten bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 106.34 dolara çıktı. 
Analistler, WTI'nın varil fiyatının 105.2 dolar önemli direncini aştığına dikkati çekerek, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 106.4 ve sonrasında 108.9 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir