'Normalleşme süreci borsada olumlu fiyatlandı'
Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Mergen, iç piyasalarda İsrail ve Rusya ile yürütülen normalleşme sürecinin BIST 100'de olumlu fiyatlandığını söyledi.
Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, iç piyasalarda İsrail ve Rusya ile yürütülen normalleşme sürecinin BIST 100'de olumlu fiyatlandığını ve endeksi yukarı taşıdığını bildirdi.
Destek Yatırım Menkul Değerler'den yapılan açıklamaya göre Mergen, son dönemde BIST 100 endeksinde gerçekleşen yükselişe ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı sonrasında piyasalarda oluşan şaşkınlık ve "Bundan sonra ne olacak?" sorusuna aranan cevapların netleşmesinin beklenmesinin endekslerde biraz duraklama gerçekleştirse de kararın Fed faiz artışını giderek zora soktuğunu, böylece S&P ve Dow Jones gibi endekslerin tarihi zirvelere gidişine yol açtığını belirten Mergen, "Bizim borsamızda da diğer borsalar gibi Fed'in faiz artışı gerçekleşebilir diye yaşanan ve mayısın başından beri dolarda değerlenmeye yol açan endekslerde fiyatları aşağı yönde zorlayan satışlar son zamanlarda duruldu." ifadelerini kullandı.
Mergen, Fed'in elinin kolunun bağlanmasının endekslerde çıkışlara yol açtığının gözüktüğünü, BIST 100 endeksinin de tüm piyasaları etkileyen bu furyadan geri kalmasının beklenemeyeceğini dile getirdi.
Bir süredir gelen tüm kötü haberlere rağmen endeksin 75.000 puanın altına inmemekte ısrar ettiğini ve endeksin yukarıya hamle yapmak için çaba sarf ettiğinin gözlemlendiğini vurgulayan Mergen, şunları kaydetti:
"Dolar tarafında Fed toplantısında dünya piyasalarına verilen yumuşak, piyasa dostu (güvercin türü) mesajlar yurt içinde gelişen diğer siyasi haberlerle denk gelince endeks yukarı yönde hareket için gereken mazereti de bulmuş oldu. Rusya, İsrail ve AB ile olan ilişkilerdeki yumuşama ve ülkeler arasındaki tansiyonu azaltan cumhurbaşkanları nezdindeki karşılıklı konuşmalar, endekste yükselişi körüklemeye başladı. Buna ek olarak Türkiye'deki yatırımları destekleyen ekonomik tedbirlerin Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanması da endekste bir süredir geçilemeyen 80.000 seviyesinin üstüne çıkılmasına sebep oldu."
'Gelecekteki sıkıntılı dönemlerin korkusu hissediliyor'
Ahmet Mergen, gelecek günlerde İngiltere ve AB'deki gelişmeler dikkatle takip edilirken, ABD tarafında ise Fed'in 27 Temmuz'da gerçekleştireceği toplantının gündemi bir süreliğine işgal edebileceğini bildirdi.
Temmuz toplantısında Fed'den faiz artışının beklenmediğini aktaran Mergen, "Her şey şimdilik eylüldeki toplantıya kalmış gibi gözükürken, 27 Temmuz toplantısında Fed'den faiz indirimi bekleyen yüzde 1'lik bir kesim olduğunu da belirteyim." ifadelerini kullandı.
"Evet yanlış duymuş olmayın ama faizde indirim bekleyen bir kitle oluşuyor sanki yavaş yavaş." diyen Mergen, ekonomik gelişmelerin tüm dünyada giderek kötüye gitmesi ve ABD'nin de diğerlerine katılmasının sene sonuna doğru daha değişik şartların oluşmasına sebep olup olmayacağının zamanla öğrenileceğini dile getirdi.
Mergen, tüm dünya merkez bankalarının Brexit sonrası oluşan ortamda ekonomilerin sarsıntı geçirmemesi için neler yapılması gerektiğini düşünürken gelecekte sıkıntılı dönemlerin korkusunu hissettiğinin altını çizdi.
'BİST 87 bine kadar gidebilir'
İngiltere ve AB'nin çoğu ekonomistlerin korktuğu gibi durgunluğa girmesi ve son zamanlarda İtalya'daki bankaların 360 milyar euroluk risk taşıması ve bu riskin büyüyerek aynı şekilde İspanya'ya yayılması ihtimalinin Fed'in daha temkinli davranabileceği kanısını oluşturduğunu belirten Mergen, "BIST 100 de fiyatlara TL bazında bakıldığında ilk etapta 84.500-85.000 bandına, sonrasında ise biraz daha olumlu ortamda 87.000'e kadar gidebileceği bir çıkış yaşanabilir. Kısa vadede kırılan direnç olan 80.000'in altına inilmedikçe fiyatlarda yukarı yönde potansiyel devam edecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Mergen, bu çıkışta çok büyük bir ralli olmasının beklenmemesi gerektiğini, zira dış piyasalardaki ortamın da buna pek müsaade eder tarzda gelişmediğine dikkati çekerek, şu görüşlerini de paylaştı:
"Buna rağmen dolar bazında da bakıldığında halen 28.000 dolar civarında olan endeksin teknik olarak 30.000-31.000 aralığına doğru hareketlenmesi şaşırtıcı olmaz. Uzun vadede ise 23.232, 22.649 ve 25.443 de oluşan üç adet dip 'ters omuz-baş-omuz' taban formasyonuna dönüşebilir ve şartlar tüm dünyada olumluya döner ve son zamanlarda yaşanan şoklar büyük tahribata yol açmayacak şekilde atlatılabilirse endekste önce 34.352'deki zirve daha sonrada gelecek sene sonuna sarkabilecek bir çıkış ortamında 39.000-40.000 dolar aralığı test edilebilir.
Olumsuz şartlar halinde ise zararların büyümemesi bakımından yatırımcının 78.500 seviyesinin altında bir endeks değeri oluştuğunda 'vuslat bir başka bahara' diyerek zararı durdur kararı alması mantıklı olacaktır. Görüldüğü kadarıyla dünya piyasalarında çok büyük sürprizler yaşanmadıkça endekste geçtiğimiz aylardaki tüm olumsuzlukların bir araya geldiği zamanda oluşan 68.000 seviyesi önemli bir dip olarak ele alınabilir. Fiyatların kısa vadede oraya gelmesi beklenmemektedir. O seviyenin üstünde zaten 72.000 de önemli destek bulunmaktadır. Diğer yandan ABD'deki başkanlık seçimlerinin yapılacağı kasım ayına kadar endekste, geleceğe dönük olarak değerlendirildiğinde her ne kadar 2017 sonuna sarkan süreçte 145.000 hedefi bulunmaktaysa da, bilhassa Fed eylül ayı toplantısı sonuçları görülmeden tarihi zirvenin geçilmesinin zor olacağını düşünmekteyim."