'Taksitli harcamalar 2 yıl öncesine döndü'

Bu yılının üçüncü çeyreği sonunda 33,8 milyar TL'ye kadar gerileyen taksitli kredi kartı bakiyesi, iki yıl önceki seviyeye indi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL -  Taksitli kredi kartı bakiyesi, bu yılın üçüncü çeyreği itibarıyla 33,8 milyar liraya kadar gerileyerek, iki yıl önceki seviyesine döndü. 

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) yılın 9 aylık dönemine ilişkin kartlı ödeme verilerini açıkladı. 

Buna göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) taksit düzenlemesinin ardından büyüme hızı yavaşlayan kredi kartlarıyla ödeme tutarı yılın 9 ayında 316 milyar lira oldu. 

Bu yılın ocak-eylül döneminde kredi kartıyla ödemelerdeki büyüme, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış kaydetti. Geçen yılın aynı döneminde kredi kartıyla ödemelerdeki büyüme yüzde 17 düzeyinde olmuştu. Kredi kartlarıyla ödeme tutarının bu yılı 420 milyar liranın üzerinde tamamlaması öngörülüyor. 

BKM'nin açıkladığı veriler, uzun yıllar maaş kartı, para çekme kartı olarak nitelendirilen ve ağırlıklı olarak ATM'den nakit çekme amacıyla kullanılan banka kartlarının artık ödemelerde de önemli rol üstlendiğini gösteriyor. Bu yılın 9 aylık döneminde banka kartlarının toplam kartlı ödeme adedi içindeki payı yüzde 21'e yükseldi. Bu değer, 2013 yılında yüzde 18 düzeyinde bulunuyordu. 

Bu yılın ocak-eylül döneminde banka kartlarıyla yapılan ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artarak 21,7 milyar lira oldu. Geçen yılın aynı döneminde banka kartlarıyla 16 milyar lira ödeme gerçekleştirilmişti. 

Taksitli kredi kartı bakiyesi 2 yıl öncesine döndü 

BDDK'nın 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren taksit düzenlemesinin etkisiyle gerilemeye başlayan bireysel kredi kartları bakiyesi, Eylül 2014 sonunda 74,3 milyar liraya kadar düşüş gösterdi. Düzenleme yürürlüğe girmeden önce bu değer 82 milyar liranın üzerindeydi. 

Düzenleme, taksitli kredi kartı bakiyesinde daha keskin bir düşüşe neden olurken, 2014 yılının üçüncü çeyreği sonunda 33,8 milyar liraya kadar gerileyen taksitli kredi kartı bakiyesi, böylece iki yıl önceki seviyeye inmiş oldu. Düzenleme öncesinde taksitli bakiye 47 milyar lira seviyesindeydi. 
 
İnternetten kartlı ödeme 9 ayda yüzde 22 büyüdü 

İnternetten yapılan kartlı ödemeler ise teknolojideki hızlı gelişme, bilgisayar-tablet-telefon sahipliği, internet kullanımının artması, güvenli ödeme altyapısı ve firmaların internet-mobil kanallar üzerinden satışlara ağırlık vermesinin etkisiyle hızlı büyümesini sürdürüyor. 

İnternette yapılan kartlı ödeme tutarı; 2014 yılının 9 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artarak 31,5 milyar liraya ulaştı. İnternetten kartlı ödemelerin yıl sonunda 40 milyar lirayı aşması öngörülüyor. Toplam kartlı ödemeler içerisinde internetten ödemelerin payı ise yüzde 9'un üzerinde bulunuyor. 

 

  

Bu konularda ilginizi çekebilir