'Yapısal reformlar büyümenin temel faktörü olacak’
Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, ihracatın, zayıflayan küresel talebe rağmen dengeli büyümeyi desteklediğini ve cari açıktaki iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini söyledi
WASHINGTON - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, ihracatın, zayıflayan küresel talebe rağmen dengeli büyümeyi desteklediğini ve cari açıktaki iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının yıllık toplantılarına katılmak için Washington'da bulunan Başçı, ABD Ticaret Odası'nda "Türkiye'de Dengeli Büyüme Görünümü" başlıklı bir sunum yaptı.
Başçı, TCMB'nin internet sitesinde yayımlanan sunumunda, "ihracatın zayıflayan küresel talebe rağmen dengeli büyümeyi desteklemeye devam ettiğini" vurguladı.
İhracattaki artışta Avrupa Birliği'nden (AB) gelen talebin etkili olduğunu kaydeden Başçı, son dönemde ortaya çıkan jeopolitik gelişmelerin Türkiye'nin ticaret ortaklarının sıralamasını değiştirdiğini aktardı.
Başçı, yılın başından itibaren uygulanmaya başlayan sıkı para politikası ve makro ihtiyati önlemlerin, kredi büyüme hızlarını makul düzeyde tuttuğunu ve bunların olumlu etkilerinin çekirdek enflasyon üzerinde de görülmeye başlandığını ifade etti.
Başçı, öte yandan artan gıda fiyatlarının enflasyonun görünümündeki iyileşmeyi geciktirebileceğini, ancak düşen emtia fiyatlarının yukarı yönlü riskleri sınırlamasının beklendiğini dile getirdi.
"Enflasyon beklentileri, fiyatlama hareketleri ve enflasyonu etkileyen diğer faktörler yakından izlenecek" diyen Başçı, sıkı para politikasının da enflasyonda kayda değer gelişme sağlanana kadar korunacağının altını çizdi.
Başçı, ayrıca Türkiye'deki politikaların daha dengeli büyümeye odaklandığını ve öncü göstergelerin ekonominin bu yönde ilerlemeye devam ettiğine işaret ettiği kaydetti.
"Yapısal reformlar büyümenin temel faktörü olacak" açıklamasını yapan Başçı, TCMB'nin de dengeli büyümeye katkıda bulunmaya devam edeceğini belirtti.
Başçı, Türkiye'deki iş imkanlarının önemli ölçüde artmasıyla, istihdamın 2007-2013 yılları arasında ortalama yüzde 4 büyüdüğünü, ancak büyümenin son dönemde kısmen yavaşladığı ifade etti.
Türk lirasındaki gelişmelere de değinen Başçı, "Türk lirası Ocak'taki güçlü parasal sıkılaşmadan sonra nispeten iyi performans sergiledi" değerlendirmesinde bulundu.
Uzun vadeli devlet tahvili faiz oranlarının, Türkiye'nin de dahil olduğu yüksek cari açıklı gelişmekte olan ülkelerde artığını söyleyen Başçı, "Cari açıktaki iyileşmenin devam etmesinin beklendiğini" sözlerine ekledi.