10 milyar dolarlık sukuk Borsa İstanbul’da kote ediliyor

İslam Kalkınma Bankası'nın ihraç ettiği 10 milyar dolarlık sukukları Borsa İstanbul'da kote edeceğini söyleyen Turhan, "Bu faizsiz borçlanma araçları Borsa İstanbul'da alınıp satılacak. Bu, ülkemiz için önemli bir gelişme" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA)

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, İslam Kalkınma Bankası’nın varılan mutabakat sonucunda bundan böyle ihraç etmiş olduğu 10 milyar dolarlık sukuku Borsa İstanbul’da kota edeceğini ve bunun Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu açıkladı.
 
Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) tarafından düzenlenen Sinerji Toplantısı’nın konuğu olan Turhan, varılan mutabakat sonucunda ve Sermaye Piyasası Kurumu’nun onayıyla, Türkiye hazinesinin de ortaklarından olduğu İslam Kalkınma Bankası’nın ihraç etmiş olduğu 10 milyar dolarlık sukuku Borsa İstanbul’da kota etme kararı alındığını söyledi. Londra’da ihracatı gerçekleştirilen bu faizsiz borçlanma araçlarının Borsa İstanbul’da alınıp satılacağını belirten Turhan, bunun hem Türkiye hem de İstanbul’un uluslararası finans merkezi olması adına çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Borçlanma araçları piyasasında halka arzların çok hızlı gittiğini, hisse senetlerinden farklı olarak özel sektör tahvilleri ve sukukta büyük  bir ivmelenme yaşandığını aktaran Turhan, 2014 yılı hisse senedi piyasasına yönelik ise şunları kaydetti:

“Yılbaşından bu yana halka arzlar çok hareketli geçmiyordu ve daha çok küçük halka arzlar oluyordu. Ancak son çeyrekte halka arzda ciddi hareketlenme var. Yakın zamanda büyük bir sigorta şirketinin halka arzı yapılacak. Yine büyük bir banka sermaye artırımını borsadan halka arz yoluyla gerçekleştirecek. Yılsonuna kadar yapılacak başka halka arzlarımız da var.”
 
‘2015 için karamsar olmayı gerektirecek hiçbir şey yok’

Turhan, Amerika Merkez Bankası’nın parasal genişlemeyi sonlandırması dolayısıyla önümüzdeki yıl da muhtemelen ikinci yarıda bir miktar faiz artışı beklediklerini söyledi. “İktisatta beklediğiniz şeyler, beklenmedik etkiler yaratmaz. Beklenmedik şoklar, beklenmedik etkiler yaratır” ifadelerini kullanan Turhan, “2015 yılı için karamsar olmayı gerektirecek hiçbir şey yok. Ayrıca ABD’de gerçekleşecek bir miktar parasal sıkılaşma, AB Merkez Bankası’nın ve Japon Merkez Bankası’nın aldığı kararla şimdiden dengelenmiş durumda. Üstelik ABD’de parasal sıkılaşma başlıyor olması nedeniyle dünya emtia fiyatları üzerinde başta petrol olmak üzerine yaptığı aşağı yönlü etki, Türkiye gibi emtia ve enerji ithalatçısı ülkeler açısından son derece olumlu” diye konuştu.

Turhan, şu an tüm dünyanın sıkıntısını çektiği iki şeyden birinin sürdürülemez hale gelen kamu açıkları olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda en iyi ülkeler arasında bulunduğunu anlattı. Diğer yandan birçok ülkede talep yetersizliği nedeniyle ekonominin daraldığına ve fiyatların kontrol edilemez bir şekilde gerilediğine işaret eden Turhan, “Türkiye’de bu problem yok. Önümüzdeki yıl Türkiye Merkez Bankası’nın yakın zamanda paylaştı enflasyon rakamının da orta vadeli hedefimiz olan yüzde 5 ile uyumlu bir seviyeye geleceğini öngörüyoruz” dedi. Uluslararası para eskiden olduğu kadar ucuz olmayacağı için şirketlerin sadece finansman bulma noktasında sıkıntı çekebileceğine değinen Turhan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Borsa İstanbul’u bunun için kurduk, hazırlığımızı yaptık. Sermaye piyasasından şirketlerimiz istedikleri ölçüde uygun şartlarla finansman sağlayabilirler. Gerek hisselerini halka arz etmek suretiyle gerekse ihraç edecekleri özel sektör tahvilleri veya faizsiz sukuklarla yine uygun şartlarla finansman imkanı sağlayabilir.”
 
Borsa İstanbul’da 428 şirketin işlem gördüğünü ve bunların sadece 18’inin Bursalı olduğunu; kurumsal yönetim endeksi çalışmasında da 56 şirket yer alırken, bu listede Bursa’da faaliyet gösteren bir şirket bulunduğu anlatan BALKANSİAD Başkanı Aytuğ Onur ise, işletmelere sermaye sağlamanın en etkin yolunun halka arzdan geçtiğini vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir