10 yıllık tahvil faizi rekor seviyeye yükseldi

Borçlanma araçlarından 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 12.49 ile rekor kırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

TL’deki değer kaybı ile tahvil faizleri rekor seviyelerde seyrini sürdürüyor.

Dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.33 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi bugün yüzde 12.49'a kadar yükselerek rekor kırdı. Rekordan sonra bir miktar gerileyen tahvilin faizi saat 13:42'de yüzde 12,42 seviyesinde yer aldı.

Öte yandan pazartesi günü yüzde 13,82 ile rekor kıran iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise aynı dakikalarda yüzde 13,68 seviyesindeydi.

Hazine'nin borçlanma tutarını artırması, getirileri belirleyen enflasyonda yükselişin yanı sıra Türkiye'nin risk primini artıran jeopolitik gelişmeler TL cinsi varlıkları son dönemde baskılarken, TL'deki değer kaybı ve faizlerdeki yükselişte ana unsurlar olarak öne çıkıyor.

TL varlıklara ilişkin düşen risk iştahının etkisiyle faizlerde yükselişin devam etmesi bekleniyor.

Hazine'nin borçlanma maliyeti arttı

Hazine’nin dün düzenlediği ihalelerde faiz oranları, üç hafta önceki ihalelere göre sert şekilde yükseldi ancak ikincil piyasadaki faizlerle uyumlu gerçekleşti.

Hazine'nin dün gerçekleştirdiği iki ihalede faizler üç hafta önceki son ihaleye göre keskin yükselerek Hazine'nin borçlanma maliyetindeki artışı da ortaya koydu.

Hazine'nin borçlanma tutarını artırması, getirileri belirleyen enflasyonda yükselişin yanı sıra Türkiye'nin risk primini artıran jeopolitik gelişmeler TL cinsi varlıkları son dönemde baskılarken, TL'deki değer kaybı ve faizlerdeki yükselişte ana unsurlar olarak öne çıkıyor.

Dünkü ihraçta faizler yükseliş eğilimine karşılık ikincil piyasadaki faizler ile uyumlu seviyelerde oluştu.

Tahvil/bono piyasasında gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 12.33, valörde son işlemde yüzde 12.36 seviyesindeydi.

Eski gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.76, valörde saat 1721'de son işlemde yüzde 13.82 seviyesindeydi.

Borçlanma maliyetleri yüksek kalabilir

Yılın son iki ayında iç borçlanma takviminin görece sakin olmasına rağmen ekonomi dışı faktörlere ilişkin olumsuz haber akışı, enflasyon görünümünde devam eden bozulma ve küresel eğilimlerin Hazine’nin borçlanma maliyetlerini yüksek seviyede tutabileceği düşünülüyor.

Küresel ve yurtiçi piyasadaki gelişmeler faizin hareketi açısından takip edilecek.

"TL üzerinde bir kırılganlık oluştu"

Reel Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, piyasa faizleri ile nominal faizler arasındaki farkın artarak mevcut politikasını sıkı olmaktan çıkarması nedeniyle TL üzerinde bir kırılganlık oluştuğunun altını çizdi ve TL'de ilave değer kaybının enflasyon beklentilerinde daha fazla bozulmayı beraberinde getirebileceğine değinerek, bunun da faiz konusunda atılması gereken adımların sayısını çoğaltacağını ve güvenin tesis edilmesi önünde engel teşkil edeceğini söyledi.

Kurun 3,89 üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda 3,95'in teknik olarak mümkün olduğunu ve 4 TL seviyesinin yıl sonu olmadan da görülme olasılığının arttığını söyleyen Erkan, 3,83 bölgesinin teknik anlamda izleyecekleri ilk destek seviyesi konumunda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Borsa günün ilk yarısında yatay seyretti Borsa günün ilk yarısında yatay seyretti

Altının gram fiyatı rekor kırdıAltının gram fiyatı rekor kırdı

Euroda yükseliş sürüyorEuroda yükseliş sürüyor