2019 piyasalar için kötü başladı

Küresel piyasalarda gözlenen olumsuz havaya paralel yükselişe geçen dolar/TL, 5.39 seviyesine kadar yükselirken, borsada kayıp yüzde 3'e yaklaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL küresel piyasalarda gözlenen global büyümeye ilişkin endişelerle oluşan olumsuz havaya paralel yükselerek 5.39 seviyesini test etti. Dolar/TL güne 5.30 civarında başlamıştı.

Borsa İstanbul'da kayıplar 2.55 seviyesinde seyrederken TL cinsi tahvil getirilerinde ise 10 baz puan civarında yükseliş yaşanıyor.

Analistler küresel borsalarda kayıpların arttığını belirtirken, gelişmekte olan ülke para birimleri de dolar karşısında değer kaybediyor.

TL ise dolar karşısında günlük bazda yüzde 1.3 civarındaki kayıpla en çok değer kaybeden para birimi konumunda. TL'yi yüzde 1.1 kayıpla rand ve rupi takip ediyor.

Bu sabah güne 5.30 seviyesinde başlayan dolar/TL 3.3900 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 16:41'de yüzde 2,1 artışla 5.3825/5.3850 seviyesinde bulunuyor.

Rabobank tarafından yayımlanan bir notta TL'nin gelişmekte olan ülke para birimleri arasında bugün en çok değer kaybeden para birimi olduğuna dikkat çekilerek, "Türkiye için zor bir yıl olmasını beklediğimiz 2019'un başında TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en kötü performansı gösteriyor" görüşüne yer verildi. Notta PMI'lardaki düşüşün sürdüğüne de dikkat çekildi.

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Aralık'ta 44.2'ye gerileyerek sektördeki daralmanın dokuzuncu aya girdiğine işaret etti.

Aynı saatte sepet bazında TL güne başladığı 5.68'li seviyelerden 5.7395/5.7468, güne 6.08 civarında başlayan euro/TL ise 6.1260/6.1295 seviyesindeydi.

Öte yandan aynı saatte Borsa İstanbul aynı saatte yüzde 2.55 kayıpla 88,960 seviyesinde. Bankacılık endeksi ise yüzde 3,8 kayıpta.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Serhan Gök, "Hisse piyasası, yurtdışında yılbaşı öncesinde gözlenen satış baskısına nispeten iyi direnmişti, şimdi küresel satışlara paralel bu seviyelerden bir miktar geri geliyor" diyerek satışların piyasa genelinde görüldüğünü belirtti.

Küresel ekonominin yavaşladığı endişelerini canlı tutan Çin imalat PMI verisinin ardından yen gibi güvenli liman kabul edilen para birimleri dolar karşısında değer kazandı.

ABD'de bazı devlet hizmetlerine ödenek bulunamaması ve Fed'in faiz artırımlarına tahmin edilenden önce ara vereceği beklentisi de yatırımcıların temkinli olmasına neden oluyor.

Bankacılar yurtdışında ticaret savaşları ve ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım hızının ana belirleyiciler olduğunu, yurtiçinde ise seçim, enflasyonun seyri, ABD ile ilişkiler ve Suriye sürecinin takip edildiğini belirtiyor.

Enflasyon verisi belirleyici olacak

Piyasada yurt içinde yarın açıklanacak Aralık ayı enflasyonu, yurtdışında ise ABD'de ISM imalat endeksi, Cuma günü euro bölgesi enflasyonu ve ABD istihdam verileri izlenecek.

Reuters'ın anketine göre otomotiv, beyaz eşya ve mobilya vergi indirimleri ve kampanyaların yanı sıra enerji fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Aralık'ta yüzde 0.23 düşüşle 20.52'ye gerilemesi bekleniyor.

Öte yandan konut, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde geçen yılın son iki ayında uygulanmaya başlanan ve piyasalarca yakından takip edilen vergi indirimleri de 2019 yılı Mart sonuna kadar uzatıldı.

İndirimlerin uzatılması enflasyonu kısa vadede desteklemeye devam ederken ekonomik canlanmaya etkisi ise yakından takip ediliyor.

Tahvil faizleri

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz 31 Aralık Pazartesi günü spot kapanışta yüzde 16.42 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.55 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi ise Pazartesi günü spot kapanışta yüzde 19.68 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 19.87 oldu.

İtalyan 10 yıllık faizi 3,5 ayın düşüğündeİtalyan 10 yıllık faizi 3,5 ayın düşüğünde

Borsada ilk yarıda yüzde 1.6 kayıp varBorsada ilk yarıda yüzde 1.6 kayıp var