3 yıllık enflasyon hedefi yüzde 5

2013 yılında para ve kur politikası toplantısında konuşan Başçı, MB'nin 2013 planlarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
Merkez Bankası Başkanı, enflasyon ve büyüme beklentileri konusunda bilgi verdi, 2015 yılı enflasyon tahminini de resmen açıkladı. Başçı, "Herkes riskini iyi yönetsin" dedi.
 
ANKARA - Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, "2013 Yılı Para ve Kur Politikası"nı açıkladığı basın toplantısında Merkez Bankası'nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu söyledi.
 
Enflasyonun 2012'de  yüzde 6,5'in altında olacağını tahmin ettiklerini bildiren Başçı, 2015 yılı enflasyonhedefinin Orta Vadeli Program'da yüzde 5 olarak açıklandığını anımsatarak, "Şu anda da resmen açıklıyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki 3 yıl boyunca enflasyonun yüzde 5'e yakın gerçekleşmesini arzu ediyoruz" ifadesini kullandı.
 
Büyüme tahmini
 
Başçı, "2013 yılında yüzde 4 ve üzerinde büyüme bekliyoruz. Bu yıl ihracata dayalı büyüme gerçekleşti. 2013 yılında hem ihracata hem de iç talebe dayalı bir büyüme bekliyoruz" dedi.
 
Herkes riskini iyi yönetsin
 
2013 yılında dalgalı döviz kuru rejiminin uygulanmaya devam edeceğini belirten Başçı, şunları kaydetti:
"Yani Merkez Bankası dövizdeki dalgalanmaların dalga boyunu azaltacakmış, o zaman ben de risk alayım dememek lazım. Dünyada ne olacağı belli olmaz. Herkes riskini iyi yönetsin. Biz elimizden geleni yaparız, her zaman yapıyoruz. Ama mutlaka risk yönetiminin herkes tarafından çok iyi yapılması lazım."
Basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başçı, "Döviz kurları açısından oynaklığın nispeten düşük olacağı, ama kur riskinin piyasa üzerinde olacağı bir yıl bekliyoruz diyebiliriz" dedi.
"Dış talep ne kadar artarsa, iç talebin de o kadar artmasına izin verirsek o zaman dengeli bir büyüme olur, hızlı bir büyüme olur" ifadelerini kullanan Başçı, "Merkez Bankası, reel efektif döviz kurlarında aşırı sapmalara, aşırı oynaklığa kayıtsız kalmayacaktır" şeklinde konuştu.
Büyümeye ilişkin olarak dördüncü çeyrekte dikkate değer bir artış olacağını ve onun da Kasım'da görünür hale geleceğini kaydeden Başçı, "İşler çok iyi, herkes harıl harıl iş yapıyor anlamında söylemiyorum. Fakat yavaşlamanın dibini gördük, şimdi tekrar hızlanmaya başlıyor büyüme" dedi.
 
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir