AB, Türkiye'ye 3 milyar euro ödenmesini onayladı

Avrupa Komisyonu, Suriyeli sığınmacıları desteklemek üzere Türkiye'ye 3 milyar euroluk kaynak aktarılmasını teklif etti. Desteğin 1 milyar eurosu AB bütçesinden, 2 milyar eurosu ise üye ülkeler tarafından sağlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek üzere 3 milyar euroluk ek kaynak verilmesini teklif etti.

AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Brüksel'de Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek üzere AB'nin sağlamayı taahhüt ettiği mali destekle ilgili basın toplantısı düzenledi.

AB'nin Türkiye'deki sığınmacılar için taahhüt ettiği 3 milyar euroluk desteğinin ilk kısmının 2017 sonu itibariyle sözleşmelerle bağlandığını belirten Avramopoulos, "AB Komisyonu, bugün Türkiye'deki sığınmacılara yönelik fonun ikinci üç milyar euroluk dilimini harekete geçiriyor." diye konuştu.

Avramopoulos, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik 3 milyar euroluk ilave dilimin 1 milyar eurosunun AB bütçesinden, 2 milyar eurosunun ise üye ülkeler tarafından sağlanacağını anlattı.

1.2 milyon sığınmacıya mali destek sağlandı

Söz konusu mali destekle şimdiye kadar 500 bin çocuğa eğitim ve 1,2 milyon sığınmacıya aylık mali destek sağladığını ifade eden Avramopoulos, "Bu çalışmaların devam etmesi gerekiyor. Ortak sorunlar karşısında AB'nin Türkiye'yle işbirliği önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Avramopoulos, sığınmacı mutabakatın "olumlu sonuçlar" doğurduğuna dikkati çekerek, "Türkiye-AB arasındaki bu mutabakat devam etmeli. İlişkilerde bir ilerleme söz konusu ve bu durum karşılıklı çıkarımıza." dedi.

Anlaşma 2015'de imzalanmıştı

AB, 29 Kasım 2015'te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesinde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar euroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti.

18 Mart'taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar euroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı. Fonların, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

Türkiye, uzun süredir AB'nin Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara yönelik mali yardımını yeterince hızlı aktarmadığını belirtiyor.

Türkiye-AB Zirvesi 26 Mart'ta

Türkiye-AB Zirvesi, Bulgaristan'ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı'nda 26 Mart'ta Varna'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker'in liderliğinde gerçekleşecek. Söz konusu mali desteğin bu toplantı öncesinde açıklanması dikkati çekti.

Zirvede Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere ekonomi, ticaret, güvenlik, terörle mücadele, dış politika gibi konular ve Filistin, Balkanlar, Suriye, Arakan, Irak, Libya gibi bölgesel meseleler de ele alınacak.