ABD istihdamı seyri belirleyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Küresel piyasalarda, beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerle ekonomik aktiviteye yönelik iyimserlik artarken, bugün ABD'de parasal genişlemenin devam edip etmeyeceğine yönelik önemli bir ipucu vermesi beklenen tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri açıklanacak.

Dün ABD'de açıklanan imalat sanayi PMI ve ISM verilerinin beklentilerin üzerinde olması ve haftalık işsizlik başvurularının gerilemesi ekonomik aktiviteye yönelik iyimserliği artırdı. Artan iyimserlik ve beklentilerden iyi gelen şirket karlarının etkisiyle  S&P 500 ve Dow Jones endeksi tarihi en yüksek ve kapanış rekorlarını kırdı.

S&P 500 endeksi günü yüzde 1,18 oranında yükseliş kaydederek tarihinde ilk kez 1.700 puanın üzerinde 1.707 puandan günü tamamlarken, Dow Jones endeksi yüzde 0,83'lük yükselişle kapanış rekorunu 15.628 puana geliştirdi. Analistler, dün açıklanan verilerden sonra, bugün açıklanacak tarım dışı istihdam ve işsizlik verisinin de iyi geleceğine yönelik beklentilerin yükseldiğini belirtiyor.

Avrupa tarafında dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faizleri değiştirmemesi ve açıklanan imalat sanayi PMI verilerinin beklentileri aşmasıyla genel olarak yükseliş eğiliminin ivme kazandığı görüldü. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 1,63 oranında yükselişle 8.411 puandan tamamlarken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,25, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,92 oranında değer kazandı.  

Yurt içinde ise dün ikinci seansta BIST 100 endeksinin küresel piyasalardan negatif yönde ayrıştığı ve satış baskılarının artması dikkati çekti. Diğer gelişmekte olan ülke borsaları küresel pozitif havaya uyum sağlarken Türkiye'de satıcılı seyrin devam etmesiyle ilgili olarak jeopolitik risklerin ağır basmış olabileceğini ifade eden analistler, çok farklı bir gelişme olmadığı taktirde negatif ayrışmanın uzun soluklu olmayacağını belirtiyor. BIST 100 endeksinin 70.000 - 77.000 geniş bandı içinde dalgalı hareketini devam ettirdiğini vurgulayan analistler, daha kısa vadede ise 72.000 - 75.500 bandının takip edilmesi gerektiğini tavsiye ediyor.