ABD petrolünden rekor düşüş

ABD'de tipi ham petrolün varil başına fiyatı 12 yıl sonra 27 doların altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varil başına fiyatı 27 doların altına gerileyerek, 2003'ten beri en düşük seviyesini gördü.

WTI türü ham petrolün varil başına fiyatı, şubat vadeli işlemlerde 27 doların altına düşerek 26,85 dolara kadar geriledi.

Böylece, 2003'ten beri en düşük seviyesine gerileyen ham petrol fiyatlarında İran üzerindeki yaptırımların kaldırılması, ABD'nin petrol ihracatına yönelik yasağın kaldırılması ve Çin'deki büyümenin yavaşlamasıyla düşen küresel talep gibi etkenlerin belirleyici olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, doların diğer para birimlerine göre değer kazanmasının, petrol ithal eden ülkelerin alım güçlerini zayıflatıp, küresel petrol talebini olumsuz etkilediği ve petrol üreticisi ülkelerin üretimde kesinti yapmamasının piyasadaki arz fazlasını artırarak, fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği öngörülüyor.

Analistler, ABD'de yarın açıklanacak haftalık petrol stoklarına yönelik yükseliş beklentisinin fiyatları daha da aşağı çekebileceği uyarısında bulunuyor.  

Bu arada, New York borsasında endekslerin, petrol fiyatlarındaki rekor düşüş paralelinde kayıpları artıyor. TSİ 19.45 sularında Dow Jones Endeksi yüzde 3,44, Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 3,54 ve Nasdaq Teknoloji Endeksi yüzde 3,48 düşüşle işlem görüyor.