ABD-Rusya gerginliği piyasaları tedirgin etti

Küresel piyasalarda yılın son işlem gününde ABD ile Rusya arasındaki gerilim odak noktasına yerleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası piyasalarda, yatırımcıların çoğunlukla geçen hafta sonundan itibaren tatile çıkmalarının etkisiyle bu hafta düşük işlem hacmiyle dalgalı bir seyir izlenirken, yılın son işlem gününde ABD ile Rusya arasında yaşanan gelişmelerin piyasaların odak noktasında olması bekleniyor.

ABD'de dün açıklanan haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklentiler dahilinde olmasının ardından pay piyasalarında yatay bir seyir izlendi. Dolar endeksi ise ABD hükümetinin Rus diplomat ve kuruluşlarla ilgili aldığı kararların ardından 103,25 seviyesinden düşüşe geçerek, bugün Asya piyasalarında 101,99'a kadar geriledi.

ABD hükümeti, "Rusya'daki ABD'li diplomatların taciz edilmesine" misilleme olarak Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesini talep etti. Ayrıca, "Rusya'nın ABD başkanlık seçimlerine siber saldırı yoluyla müdahale ettiği" gerekçesiyle 2 Rus istihbarat kuruluşu, 3 Rus şirketi ve 6 kişi hakkında yaptırım kararı alındı.

Obama yönetiminin, Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarına Cumhuriyetçilerin destek vermesi ve bunu "geç kalmış bir adım" olarak yorumlaması ise iki ülke arasındaki gerilimin büyüyebileceğine ilişkin endişeleri artırdı.

Avrupa tarafında, dün pay piyasalarında dar bant içinde dalgalı bir seyir izlenirken, ABD'den gelen Rus diplomatlarla ilgili açıklama sonrasında avro/dolar sert bir şekilde yükseldi ve 1,0647 ile 2,5 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Avro/dolar, bugün Asya piyasalarında 1,0540 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,21 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti, İngiltere'de FTSE 100 endeksi 0,20 yükseldi.

Bugün Asya'da, dolar/yen paritesi 116,05 ile 14 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Diğer taraftan Asya borsaları 2016 yılının son işlem gününü pozitif hareketlerle geçirdi.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.5 yükselerek hafif kayıplar gerçekleştiren Wall Street'ten pozitif ayrıştı.

MSCI endeksi İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması ve Donald Trump'ın ABD'de başkanlığa seçilmesi gibi sürpriz siyasi gelişmelerin olduğu yılı yüzde 3.8 yukarıda tamamlamaya hazırlanıyor.

Bu performans iki yıl üst üste kayıp yaşayan MSCI endeksinin son dört yılda gösterdiği en iyi performans olarak kayda geçerken, Dow Jones endeksi yüzde 14 yükseliş gösterdi.

Bu yıl yüzde 20 artış gösteren Tayland bölgenin en iyi performans gösteren ülkesi olmaya hazırlanırken, ardından yüzde 16 yükselen Endonezya geliyor. Çin ise yüzde 12 kayıp gerçekleştirdi.

Japonya Nikkei endeksi ise bugün yüzde 0.4 gerilerken, yılın kazançlarının çoğunu sildi ve yılı yatay kapatmaya hazırlandı.