ABD verisiyle dolarda düşüş hızlandı

ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında dolar kuru 3.69'un altına sarkarken, euro uzun bir aradan sonra 4 liranın altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN / DÜNYA Online

ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Ancak, işsizlik ve ücret artışı verisinin beklentileri karşılamaması doların uluslararası piyasalarda düşmesine neden oldu.

Veri öncesi 3.74'lerde olan kur, veri sonrası 9 Ocak'tan bu yana ilk kez 3.70'in altına indi ve 3.68 seviyelerine kadar geriledi.

Dün günü 3.7250 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 3.7420/3.7440 seviyesinde güne başlamıştı.

ABD tarım dışı istihdam verisi öncesinde açılış seviyelerinde hareket eden dolar kuru, dakikalar içerisinde 3.69'un altına indi.

3.6896'yı gören kur sonrasında yeniden 3.70'in üzerine çıktı. Serbest piyasada dolar günü 3.7090 liradan tamamladı.

Euro/TL ise 16 Ocak'tan bu yana ilk kez 4 liranın altına indi ve 3,97'ye kadar gevşedi. Serbest piyasada euro 3.9900 liradan kapandı.

Borsa 88 bini geçti

Dövizde yaşanan bu düşüş sonrasında hisse senetleri piyasasında kazanımların arttığı gözlendi. Güne sınırlı bir düşüşle başlayan ve sonrasında yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul 100 endeksi, ABD verisi ve sonrasında dolarda yaşanan hareketle kazanımlarını artırdı. BİST 100 endeksi, günü yüzde 1,14 artışla, gün içi en yüksek seviye olan 88.389 puandan kapattı.

ABD'de işsizlik arttıABD'de işsizlik arttı

Fed'in kısa sürede faiz yükseltme ihtimali azaldı

Verinin piyasalara etkisini değerlendiren Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, bu veriyle birlikte Fed'in kısa sürede faiz yükseltme ihtimalinin azaldığını, dolardaki düşüşün bu nedenle meydana geldiğini kaydetti.

Gözgör, şu tespitlerde bulundu:
"ABD'den açıklanan tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin üzerinde 227.000 artış gösterdi. Veri beklentilerin üzerinde artış gösterse de Amerika Merkez Bankası'nın faiz artışı için önemli bir kriter olarak kabul ettiği ücret artışı yıllık bazda yüzde 2,5 olurken 2016 yılının Ağustos ayından bu yana en düşük artışı kaydetti. Ücretlerin yeteri kadar artış göstermemesi ve ABD ekonomisinin ne kadar tam istihdam seviyesine ulaştığına yönelik mesaj vermiyor. İşsizlik oranı ise yüzde 4,8 seviyesine yükselirken, işsizlik oranının yükselmesinde iş gücüne katılım oranındaki artış etkili oldu.

Veri beklentilerin üzerinde artış gösterse de ücretlerin zayıf görüntüsü Fed'in kısa vade de faiz yükseltme ihtimalini azalttığını söyleyebiliriz. Bu bağlamda Fed'in mart ayında olası bir faiz artışı ihtimalinin neredeyse masadan kalktığını, gözlerin daha çok Haziran ayında olmasını bekleyebiliriz."

Bu konularda ilginizi çekebilir