ABD'de ÜFE 5 yılın en en yüksek seviyesinde

ABD'de ÜFE şubatta aylık yüzde 0,3 artarak beklentilerin üzerinde geldi. Yıllık ÜFE ise şubat itibarıyla yüzde 2,2'ye ulaşarak 5 yılın en yüksek seviyesini kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Çalışma Bakanlığının verilerine göre, üretici fiyatları şubatta bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Yükselişini altıncı aya taşıyan Üretici Fiyat Endeksi'ne (ÜFE) ilişkin piyasa beklentisi yüzde 0,1 artış yönündeydi.

Şubat itibarıyla yıllık ÜFE de yüzde 2,2'ye yükselerek yüzde 1,9'luk beklentiyi aştı. Böylece, ÜFE yıllık bazda Mart 2012'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

ÜFE'nin şubatta beklentinin üzerinde artmasına gıda fiyatlarının yüzde 0,3, enerji fiyatlarının yüzde 0,6 ve hizmet fiyatlarının da yüzde 0,3 yükselmesi etkili oldu.

Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE aylık bazda yüzde 0,3, yıllık bazda 1,5 artış gösterdi. Çekirdek ÜFE'nin aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 1,5 artması bekleniyordu.

Öte yandan, Ocak ayına ait aylık ve yıllık ÜFE artışı revize edilmeyerek sırasıyla yüzde 0,6 ve yüzde 1,6'da bırakıldı. Söz konusu dönemde aylık ÜFE, Eylül 2012'den bu yana en büyük yükselişi göstermişti.

ÜFE, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını ölçerek, nihai ürün fiyatlarına ve manşet enflasyona ilişkin önemli ipuçları veriyor. Analistler, enflasyondaki yükselişin ivme kazanmasının, Fed'i faiz artırmaya sevk eden en önemli faktör olduğunu düşünüyor.

Fed'in bugün başlayan mart ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı yarın sona erecek. Piyasaların faiz artışı beklediği toplantının ardından Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı açıklamalar ve güncellenecek ekonomik projeksiyonlar en az faiz kararı kadar önem taşıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir