Adabank'ın satışına onay yok!

BDDK, Adabank'ın Remzi Gür ve Körfezli ortağı G Capital'e satışına onay vermedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Adabank yeniden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) elinde kaldı. DÜNYA'nın edindiği bilgiye göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Adabank'ın satışına yine son onayı vermedi.

2011 yılında yapılan son ihalede Ramsey'in sahibi Remzi Gür ve ortağı G Capital Adabank'ı muhammen bedel olan 75 milyon dolara almıştı. Gür ve ortağının ilk teklifi 53 milyon dolardı. Dün ayrıca BDDK, Bank Audi'nin Türkiye'deki iştiraki Odea Bank'a faaliyet izni verdi. Türk bankacılık sektörüne girişte BDDK'nın çok ince eleyip sık dokuduğu biliniyor.
 

1984 yılında Uzan Ailesi tarafından kurulan ve 2003 yılında İmarBank skandalı sırasında el konulan  Adabank'a yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi göstereceğini düşünen TMSF yönetimi, Haziran 2006'da 60 milyon lira (50 milyon dolar) muhammen bedelle bankayı satışa çıkardı.
İlk ihalenin birinci aşamasında şartname alan 8 gruptan hiçbiri teklif vermeyince ihale iptal edildi.

Aynı yılın temmuz ayında yapılan ihalenin ikinci aşamasında ise sadece Kuveytli The International Investor katıldı. 45.1 milyon liralık (30.5 milyon dolar) teklif veren Kuveytliler'e satış, yaklaşık bir yıl süren incelemenin ardından BDDK tarafından, grubun mali yapısının yeterli derecede güçlü olmadığı gerekçesiyle veto edildi. TMSF de bu karara uyarak ihaleyi iptal etti ve bankayı yeniden satışa çıkardı.
 

2008 yılının Eylül ayında gerçekleştirilen ihalede ise Sinpaş Grubu şirketlerinden kök Yatırım ve Torunlar Gıda yarıştı. İpi göğüsleyen 57.1 milyon liralık (45,6 milyon dolar) teklifiyle Sinpaş oldu. Ama ihaleyi kazanmak yine yetmedi ve BDDK, şirketin ortaklık yapısındaki değişimleri gerekçe göstererek bu satışı da veto etti. Bu vetonun ardından da Fon, Kasım 2010'da Adabank'ı bir kez daha satışa çıkardı.

TMSF, Kasım 2010'da Adabank'ı 4'üncü kez ihaleye çıkardı. Muhammen bedel 90 milyon dolar oldu. Bank Pozitif'in sahibi İsrailli Bank Hapoalim 40 milyon dolar teklif verdi. Teklif daha sonra 2 milyon dolar artırılsa da kabul edilmedi. 2011 yılında yapılan beşinci ihalede Adabank tekrar satışa çıkarıldı ve ihalede G Capital Danışmanlık AŞ 75 milyon dolar ile şimdiye kadarki en yüksek teklifi verdi ve ihaleyi kazandı. 

G Capital Danışmanlık A.Ş. Ortağı Remzi Gür ihale sonrasında yaptığı açıklamada, hem uluslararası açılım sağlamak, hem de Körfez sermayesinin ilgisini dikkate aldıklarında ihaleye girmek için kendilerine gelen teklifi olumlu bulduklarını ve birlikte hareket etmeyi sağladıklarını belirtmişti. Adabank'ın Türkiye'nin beşinci katılım bankası olması da bekleniyordu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir