Akbank, 20 bin KOBİ ile görüşecek

Akbank, başlattığı yeni hamleyle potansiyel ihracatçı 20 bin müşterinin kapısını çalıp, çaylarını içecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Akbank, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine verdiği destek kapsamında, ihracatçılar için bir hamle başlattı. "İhracata Destek Hamlesi" ile üretim aşamasından gümrüklemeye, sigortadan tahsilata kadar tüm aşamalarda ihracat yapmak isteyen KOBİ'lerin yanında olacak Akbank, 20 bin KOBİ ile görüşecek. 

Akbank açıklamasına göre, konuyla ilgili "Yürüyelim Arkadaşlar" adlı yeni reklam filminin de gösterildiği basın toplantısına Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Kurumsal Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Hakan Yüksel, Ticari Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür ve KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz katıldı. 

Binbaşgil, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer almayı hedeflediğini belirterek, bu vizyon için kişi başı milli gelirin 2,5 katı artışla 25 bin dolar seviyesine, toplam ihracatın da 3 katı büyüyerek 500 milyar dolara yükselmesinin amaçlandığını aktardı. Bu hedeflerin tutturulmasında ihracatın desteğinin çok önemli olduğunu belirten Binbaşgil, şunları kaydetti: 

"İhracatımız son yıllarda önemli artış gösterdi. 2007-2013 arası toplam ihracatımız yaklaşık 1,5 kat artışla 150 milyar doların üstüne çıktı. 2013 sonu itibarıyla ihracatın milli gelir içindeki payı yüzde 18 seviyesinde. İhracat performansımızı daha da artırarak bu payı 2023'te yüzde 25'lere çıkarmamız ülkemizin uzun vadeli hedeflerine yakınlaşmasında elimizi güçlendirecek. 

Bu başarılı performansa rağmen, ihracatta daha gidecek yolumuz var. Gelişmekte olan ülkelerdeki rakiplerimize baktığımızda ihracatın milli gelir içindeki payının daha yüksek olduğunu görüyoruz. İhracattaki uzun vadeli hedeflerimize teknoloji yoğunluğu yüksek, markalı ihracatla yakınlaşabiliriz. Bunun da yolu Ar-Ge harcamalarının ve ticarileştirilebilen inovasyonun yükselmesinden geçiyor. Orta ve yüksek teknoloji yoğun ihracatın toplam içindeki payı rakip ülkelerde Türkiye'den biraz daha yüksek. İnsanımızın zekasını, girişimciliğini, teknolojiye yatkınlığını değerlendirdiğimizde rakiplerimizin gerisinde kalmayı hak etmiyoruz." 

"İhracatta lider bankalardan biriyiz"

Binbaşgil, ihracatta arzulanan atılımın el birliğiyle gerçekleşeceğinin altını çizerek, yaklaşık 37 bin müşterileriyle yüzde 15 pazar payına sahip olduklarını ifade etti. İhracatta lider bankalardan biri olduklarını vurgulayan Binbaşgil, Türkiye'de ihracat yapan her 3 müşteriden 2'sinin Akbank ile bağı olduğu bilgisini verdi. 

Binbaşgil, şimdi bu müşteri tabanını daha da genişletmeyi arzuladıklarını belirterek, "Hedefimiz hiç ihracat yapmamış işletmelere de yeni ufuklar açmak ve mevcut ihracat pastasının büyümesine destek olmak. İhracatın küçüğü, büyüğü olmaz. Biz ihracata bütünsel olarak yaklaşıyoruz. Bugünün küçük işletmeleri de ihracatla büyüyecek. Yarının ticari ve kurumsal firması olacak. Ülkemizin arzuladığı ihracat atılımını hep birlikte el ele başaracağız. KOBİ'lerimizin önünde birçok fırsat, arkalarında Akbank var" ifadelerini kullandı. 

"20 bin müşterimizin kapısını çalıp, çaylarını içeceğiz" 

Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz da yeni ihracat atılımıyla KOBİ'lere önemli bir pencere açtıklarını anlattı. KOBİ'lerin iç pazarla kısıtlı kalmayarak dünyaya açılması gerektiğini vurgulayan Oğuz, "Türk bayrağını uluslararası pazarlara da taşımalılar. İşte bu noktada KOBİ'leri Akbank'ın tecrübesinden, uzmanlığından faydalanmaya davet ediyoruz. Başlattığımız yeni hamleyle potansiyel ihracatçı 20 bin müşterimizin kapısını çalıp, çaylarını içeceğiz" dedi. 

Oğuz, 2 bin 500'ü aşkın çok geniş bir uluslararası bankacılık muhabir ağıyla ihracatçıların kolaylıkla yeni pazarlara ulaşmalarını ve işlemlerini avantajlı şekilde yapmalarını sağladıklarını söyledi. İhracatçı KOBİ'lerin en çok yaptıkları dış ticaret işlemlerini göz önünde bulundurarak onlara özel bir tarife oluşturdukları bilgisini veren Oğuz, şöyle konuştu: 

"Bu tarife ile KOBİ'ler bankacılık işlemleri için tek bir sabit ücret ödeyecekler. Yapacakları her işlem için ayrı ücret ödemeyeceklerinden hesaplarını baştan net bir şekilde yapabilecekler. İnternette de KOBİ'lerin kolaylıkla dış ticaretle ilgili bilgilere ulaşabilecekleri bir portal hazırlıyoruz. Burada ülkelere ait ürün ve üretim miktarı gibi birçok veri yer alacak. Ekonomi yönetiminin 2023 yılı için ihracatçı sayısı hedefi 75 bin. Bu hedefe ihracatçı KOBİ'lerin sayısını artırmadan ulaşamayız. Daha fazla KOBİ'yi ihracata başlamaları için cesaretlendirmeliyiz. O yüzden bu bizim milli meselemiz, 'Hep Birlikte Yürüyelim Arkadaşlar' diyoruz." 

"İhracatçılarımıza 1 milyar dolarlık ek finansman desteği sağlayacağız" 

Akbank Ticari Bankacılık'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür ise dış ticaret operasyonlarının gerçekleştirildiği Akbank Bankacılık Merkezi'nde konusunda uzman, tecrübeli bir ekiple tüm dış ticaret işlemlerinde müşterilerinin yanında yer aldıklarını anlattı. Firmalara dış ticaret işlemlerinde butik çözümler sunan "Akbank Global Ticaret Merkez" olarak adlandırdıkları bir yapılanmaları bulunduğuna işaret eden Gür, "Bu yapılanma kapsamında Türkiye genelinde, bölge müdürlüklerinde görevli 'Global Ticaret Uzmanları'mız, bilgi ve uzmanlıklarıyla firmalarımızın çözüm ortağı olarak çalışıyor. Daha da fazla firma dış ticaret işlemlerinde Akbank'ı tercih ediyor. Ağustos'ta imzaladığımız Akbank - Türkiye İhracatçılar Merkezi (TİM) iş birliği protokolü kapsamında ihracatçılarımıza 1 milyar dolarlık ek finansman desteği sağlayacağız" ifadelerini kullandı. 

"4 milyar dolarlık ihracat işlemine aracılık ettik" 

Akbank Kurumsal Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Hakan Yüksel de farklı sektör ve pazarlarda faaliyet gösteren müşterilerinin dış ticaret işlemleri için özel çözümler ve ürünler sunduklarına dikkati çekti. TİM verilerine göre 2014 yılının 11 ayında ihracatın lokomotifi konumundaki otomotiv endüstrisinin hacminin 20,4 milyar dolar olduğunu ve Akbank Kurumsal Bankacılık olarak bu sektördeki önde gelen firmaların aynı dönemde 4 milyar dolarlık ihracat işlemine aracılık ettiklerini belirtti. 

Yüksel, bunun, ihraç edilen her 5 araçtan birinin Akbank'ın finansman desteğiyle yapıldığını gösterdiğine işaret eden Yüksel, "Özellikle ihracattaki birikim ve tecrübelerle, herhangi bir pazara dönük ihracat hazırlığında olan müşterilerimize mevzuat ya da pazarın durumu hakkında çok yönlü destek verebilecek bir konumdayız" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir