Akbank, Anadolu Kaplanları'na 'özel avcı'lar ile gidecek

17 milyar TL varlık yöneten ve 5 bin müşteriye hizmet veren Akbank Özel Bankacılık hem Körfez'de hem de Anadolu'da büyümenin planlarını yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

 
İSTANBUL - Akbank Özel Bankacılık Bölümü'nün 'avcı'ları Anadolu Kaplanları'nın peşine düştü. Akbank, 500 bin TL ve üstü tasarrufu bulunan müşterilerine verdiği özel bankacılık hizmetlerini Anadolu'da yaygınlaştırmak amacıyla geçen yıl kurduğu 'avcı' ekibiyle, portföyüne 100 milyon liralık yeni varlık girişi sağladı.
 
'Avcı MIY (Müşteri İlişkileri Yöneticisi)' olarak adlandırılan ve şimdilik sadece 4 kişiden oluşan bu ekip, 2012 yılında ağırlıklı olarak sanayinin gelişmiş olduğu Kayseri, Gaziantep ve Denizli'nin ileri gelen ailelerini ziyaret ederek faizin tarihi dip seviyelere gelmesi ile yatırımlarına farklı bir perspektif kazandırmak isteyen yatırımcılara ulaştı. 2013'te sayılarının 10'a çıkarılması planlanan ekibin, henüz özel bankacılık hizmeti almayan 'Anadolu Kaplanları'nı avlaması hedefleniyor. Akbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Akbank'ın özel bankacılık faaliyetleri kapsamında toplam 17 milyar liralık bir varlığı yönettiğini belirterek, 'Özel bankacılık hizmetleri alanında rekabet giderek yoğunlaşıyor. Yurtiçi ve yurtdışında pek çok faaliyet yürüterek, yeni müşteriler edinmeyi amaçlıyoruz" dedi.
 
19 milyar dolarlık varlığa ulaşacak
 
[PAGE]
 
19 milyar dolarlık varlığa ulaşacak
 
Euromoney, Akbank Özel Bankacılık Bölümü'nü 6'ncı defa 'En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu' seçti. Ödül töreni öncesinde düzenlenen toplantıda soruları yanıtlayan Akbank Özel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, 2013 yılı hedeflerini de anlatırken 17 milyar TL olan yönetilen varlık büyüklüğünü 18.5-19 milyar TL'ye çıkartmak istediklerini bunun içinde de avcıların payının 500 milyon TL olmasını öngördüklerini söyledi. Avcılar, geçen sene 100 milyon liralık varlık çekerken Galatalı,
son 1 yılda yurtdışı yerleşiklerde de 1 milyar dolarlık varlık çektiklerini bildirdi. Başta Dubai ve diğer Körfez ülkeleri olmak üzere yurtdışında da yeni müşteri kazanımı konusunda yoğun faaliyet gösterdiklerine dikkat çeken Galatalı, Akbank'ın çoğu Avrupa'dan olmak üzere 600'e yakın yabancı müşterisi olduğunu ifade etti. Galatalı, şu bilgileri verdi: "Yabancıya konut satışının mümkün olmasıyla birlikte Ortadoğulu müşterilerimizin çoğu konut kredisi alarak Türkiye'deki ilk yatırımlarını yapıyorlar. Son 6 ayda 10 milyon dolarlık mortgage kredisi verdik. Körfez ülkelerinden lokal bankalarla
yaptığımız işbirliği ile bizden mortgage alan Ortadoğulu müşterilerimiz yavaş yavaş birikimlerini de bize getiriyor. Bunda bizdeki faizlerin görece yüksek oluşunun etkisi var. Ancak bunun dışında Türkiye'yi güvenli liman olarak görüp, parasını vadesiz mevduatta tutan Ortadoğulu müşterilerimiz de var. Körfez bölgesinden konuştuğumuz kişiler en az 5 milyon dolarla ilk girişi yapıyorlar. 2013 sonunda Kafkaslar ve Orta Asya'dan 1 milyar TL para getirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 3 yılda Dubai'den 1 milyar dolar getirmek istiyoruz." 
 
Sanayicilerin varlıkları büyüyor
 
Galatalı, Anadolu'nun her yerine ulaşmayı istediklerini belirterek "Ülkenin her yerinde özellikle sanayicilerin varlıklarının arttığını görüyoruz"  dedi ve şöyle devam etti: "Türkiye'de250 bin lira ve üzeri mevduatın toplam büyüklüğüne bakıldığında, yıllık bazda yüzde 10'luk artış ile 737 milyar liraya ulaşıldığını görüyoruz. Türkiye'de geçen yıl 250 bin lira ve üzeri hesap adedi yüzde 18 artarak 285 bini, 1 milyon TL ve üzeri büyüklüğe sahip mevduat hesap adedi ise yüzde 12 artarak 52 bini aştı. O nedenle, biz de büyüme hedefimizi ekonomideki büyümeye paralel değil, müşteri segmentimizdeki büyümeye paralel olarak belirledik."
 
10 milyonu var, belediye otobüsüne biniyor
 
[PAGE]
 
10 milyonu var, belediye otobüsüne biniyor
 
Avcı MİY'lerin yaptıkları ziyaretlerde ilginç kişilerle de tanıştıklarını ifade eden Saltık Galatalı şu örnekleri verdi: "Anadolu'nun zengin insanının çoğu zaman mütevazı yaşamlarını sürdürdüklerini görüyoruz. Hatta birikimlerinin büyüklüğüne biz bile şaşırıyoruz. Örneğin belediye otobüsüyle şubeye gelip gidiyor. Ama 10 milyon liralık mevduatı var. Hatta halen 70'li yıllardan kalan bir televizyonu olan ancak 50 milyon liralık tasarrufu olan müşterimiz var. Amacımız tüm bu büyük birikim sahiplerini kazanmak ve onlara da kazandırmak."
 
Yatırım 'fabrikası' gibi
 
Akbank Özel Bankacılık bölümünü 'yatırım fabrikasına' benzeten Galatalı, "12 kişilik bir yatırım  ekibimiz var. 5 milyon TL'nin üstünde parası olan müşterilerimize direkt bu yatırım ekibimiz hizmet veriyor. Her gün 15 civarı  yatırım fikri ortaya atılıyor. Adeta bir fikir fabrikası gibi çalışıyorlar. Şu anda 5 bin müşterimiz var. Geçen yıl yaklaşık 500-600 yeni müşteri kazanımı elde ettik. Bu özel bankaclık alanında büyük bir gelişme" dedi.
 
Varlık barışı bekleyen var
 
Daha önce çıkartılan Varlık Barışı Yasası ile başta İsviçre olmak üzere Avrupa'dan Türkiye'ye ciddi para girişi olduğunu belirten Saltık Galatalı, "Avrupa'da parası olanlar daha çok yaşı ileri olanlar. Varlık Barışı ile bir kısmı parasını getirdi ama büyük bir bölümü şimdiye kadar Türkiye'ye güvenmediği için parasını getirmedi. Şimdi ise güven ortamı oluştu. Bize gelip parasını getirmek istediklerini söylüyorlar ama vergi problemi var. Paranın yarısı vergiye gidebiliyor. Bu yüzden yeni bir Varlık Barışı gerekli" diye konuştu.
 
6'ıncı defa "En İyi Özel Banka"
 
"Türkiye'nin En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu" ödülünü, Akbank Private Banking'den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Euromoney Editörü Clive Horwood (solda) ve gecenin sunucusu Mark Durden-Smith (sağda) aldı. Bu yıl ödülü 6'ncı defa İstanbul'a getiren Akbank, dört yıl üst üste kazanarak da erişilmesi güç bir rekora imza attı. Akbank yine ilk kez, Güvenlik, Yatırım Ürünleri Çeşitliliği de dahil olmak üzere 7 Kategori'de birden "Türkiye'nin En İyisi" ödüllerinin sahibi de oldu.