Akbank'tan "Aile Şirketlerine" akademik destek

2014 yılında ilk mezunlarını veren "Akbank Aile Şirketleri Akademisi"nin üçüncü programı sona erdirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Akbank, şirketlerin kurumsallaşmasını ve sürdürülebilir olmasını sağlamak amacıyla, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU iş birliğiyle hayata geçirdiği "Akbank Aile Şirketleri Akademisi"nin üçüncüsünü gerçekleştirdi. 

Akbank'ın açıklamasına göre, banka, 2014 ekim ayında başlattığı "Akbank Aile Şirketleri Akademisi"ne olan yoğun ilgi üzerine bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdi. Program, aile şirketlerinin rekabet gücünü artırma, sağlıklı büyümelerini sağlama, sürdürülebilirlik ve kurumsallaşma çalışmalarına destek olma hedefiyle, Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU iş birliğiyle tasarlandı. 

Program kapsamında stratejik yönetimden iş geliştirme ve inovasyona, kurumsallaşmadan finansa, şirketlerde iyi yönetim uygulamalarından, hukuki konulara ve insan kaynağı yönetimine kadar pek çok konuda aile şirketi temsilcilerinin ihtiyaç duyacağı başlıklar ele alındı. Program sonunda öğrenilenlerin kurumsal şirketlerde nasıl işlediğini yerinde görmek için Sabancı Holding şirketlerine fabrika ziyaretleri düzenlendi ve Sabancı Holding şirketlerinde insan kaynakları uygulamalarının aktarıldığı oturumlar gerçekleştirildi. 

Ayrıca katılımcılar, isterlerse firmalarının kurumsallaşmaları için almaları gereken aksiyonları ve aile anayasasının oluşturulmasını içeren danışmanlık hizmetlerini program ortaklarından indirimli olarak alabiliyor. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akbank KOBİ Bankacılığı'ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, programı geliştirerek devam ettiklerini vurguladı. 

2014 yılında ilk mezunlarını verdiklerini, şimdi üçüncü programın sona erdiğini belirten Oğuz, şunları kaydetti: 

"Bu süreçte program katılımcılarından son derece olumlu geri dönüşler aldık. Bu nedenle programımızı geliştirerek devam ettiriyoruz. Son olarak programa getirdiğimiz bir yenilik ile katılımcıların Sabancı Holding şirketlerinin bilgi ve tecrübesinden faydalanmaları amacıyla bir bölüm ekledik. Ayrıca, sektörünün önde gelen oyuncularından Brisa ile geliştirdiğimiz işbirliği sayesinde akademiyi Brisa iş ortaklarına da sunduk. Brisa'nın programımızı tercih etmesinden memnuniyet duyuyoruz. Hayata geçirdiğimiz programda sertifika almaya hak kazanan 30 Brisa iş ortağı, günümüzün yoğun rekabet koşullarında nasıl ayakta kalınabileceğini ve şirketlerinin gelecek kuşaklara nasıl aktarılabileceğini uygulamalı olarak gördü." 

Aile şirketlerinin Türkiye ekonomisinin gelişimi için kritik önemde  olduğuna işaret eden Oğuz, aile şirketlerinin büyümesinin  ekonomimizin gelişmesi için de önemli olduğuna inandıklarından bu programı önemsediklerini ifade etti. 

Oğuz, sisteme kayıtlı şirketlerin yüzde 95'inin, KOBİ'lerin ise yüzde 98,8'inin aile şirketi olduğunu vurgulayarak, aile şirketlerinin gelişmesinin KOBİ'lerin ve Türkiye'nin gelişmesi anlamına geldiğini aktardı. 

"Sürdürülebilirliğin en önemli unsurlarından biri, iş ortaklarımızla köklü ilişkiler geliştirmek" 

Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman ise sürdürülebilirliğin en önemli unsurlarından birinin, iş ortaklarıyla devamlılık sağlayan köklü ilişkiler geliştirmek olduğunu ifade etti. 

Aile bireylerinin katılımıyla zenginleşen işletmelerin, rekabetçi iş dünyasında güçlü bir şekilde ilerlemek için vizyonlarını genişletmesi ve verimliliğini artırmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Bayman, şöyle devam etti: 

"İş ortaklarımızla birlikte büyüme vizyonumuzla, Brisa olarak onlara bu yetkinlikleri nasıl kazandırabileceğimizi, işletmelerini nasıl sürdürülebilir bir yapıya kavuşturabileceğimizi ve şirketlerini daha kurumsal bir yapıda yöneterek sonraki nesillere taşımak konularında nasıl teşvik edebileceğimizi paylaşmak üzere Akbank ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU iş birliğiyle hazırlanan programı iş ortaklarımıza Brisa katkısıyla sunduk. Eğitim dönemimizin sonunda sertifikalarını alan tüm iş ortaklarımızı tebrik ediyorum. Brisa olarak iş ortaklarımızla birlikte büyüme vizyonumuz doğrultusunda desteklerimizi devam ettireceğiz." 

Evirgen: KOBİ'lere kurumsallaşma yolunda destek olabilmeyi amaçlıyoruz

Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi EDU Direktörü Dr. Cüneyt Evirgen ise şunları kaydetti: 

"Kurumsallaşma ve sürdürülebilir büyüme adına doğru ve uygulanabilir mekanizmaları kurmak çağın gereklerinden. Biz de EDU olarak, Akbank Aile Şirketleri Akademisi programı ile Türkiye ekonomisinde kritik öneme sahip KOBİ'lere kurumsallaşma yolunda attıkları adımlarda destek olabilmeyi amaçlıyoruz. 2. ve 3. kuşak şirket sahipleri bu program vasıtası ile iş dünyasındaki modern teknik ve uygulamalardan yola çıkarak şirketlerinin gelişim alanlarını tespit ederek iyileştirme şansını elde ediyor ve kurumsallaşma sürecinde kendilerine rehberlik edecek iş planlarını hazırlıyorlar. Uygulamaya odaklı içerikler doğrultusunda çerçevesi çizilen program akademik rehberlik ve saha ziyaretleriyle de destekleniyor." 

Şirketinin kurumsallaşmasını hedefleyen, akademik eğitim ile günceli yakalamak isteyen, şirket yönetimini yeni jenerasyona devretmeyi planlayan aile şirketleri için tasarlanan program kapsamındaki dersler; her biri konusunda uzman ve iş dünyasında üst düzey yöneticilik yapmış EDU danışmanlarının yanı sıra program ortakları olan Deloitte Türkiye ve Pekin&Bayar Ortak Avukat Bürosu eğitimcileri tarafından verildi. 

Bunlara ilave olarak Sabancı Holding firmalarının Üst Yöneticileri (CEO) gibi sektörün önde gelen 5 değerli yöneticisi ile sohbet toplantıları gerçekleştirildi. Katılımcılar bu kişilerle birebir görüşme ve onlara sorularını sorma fırsatını yakaladı. Eğitmenler ve sohbet toplantılarındaki profesyoneller, eğitimlerin sadece teorik olmaması için gerçek hayattaki tecrübeleri örneklerle paylaştılar. 

Bu konularda ilginizi çekebilir