Albaraka ve Libyan Foreign Bank iş birliğine gitti

Albaraka Bankacılık Grubu ile Libyan Foreign Bank arasında yeni iş birlikleri oluşturulması amacıyla mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşma ile hazine, yatırım, ticaret finansmanı ve İslami bankacılık alanlarına yeni iş fırsatlarının yaratılması hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Albaraka Türk'ün de iştirakleri arasında yer aldığı Bahreyn merkezli uluslararası İslam bankacılığı grubu Albaraka Bankacılık Grubu (ABG) ve Libya'nın önde gelen uluslararası bankacılık kuruluşu Libyan Foreign Bank (LFB), bankacılık alanında yeni iş birlikleri oluşturulması amacıyla karşılıklı mutabakat anlaşması (MoU) imzaladı.

Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya kıtasında 15'ten fazla ülkede faaliyetlerine devam eden Albaraka Bankacılık Grubu ve Avrupa, Afrika ve Asya'daki 28 ülkede 45'ten fazla bankada hissesi bulunan Libyan Foreign Bank arasında imzalanan mutabakat kapsamında özellikle hazine, yatırım, ticaret finansmanı ve İslami bankacılık alanlarına yeni iş fırsatlarının yaratılması hedefleniyor.

Albaraka Türk Genel Müdürlük binasındaki imza törenine Albaraka Bankacılık Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Adnan Ahmet Yusuf, Libyan Foreign Bank Genel Müdürü Muhammed bin Yusuf ve Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku ile çok sayıda üst düzey yönetici katıldı.

400 milyon dolarlık hacme ulaşılması hedefleniyor

Anlaşma ile 300-400 milyon dolarlık bir hacme ulaşmayı hedeflediklerini bildiren Albaraka Bankacılık Grubu CEO'su Yusuf, "Şu an 100 milyon dolara yakınız. Bu hacmi 300 milyon dolar daha artırmak istiyoruz. Libyalı bankalar iyi ilerleme kaydediyor ve uluslararası standartları uyguluyorlar. Libyan Foreign Bank, her ne kadar Libya'da olsa da yabancı statüde bir bankadır. Libya'nın dışındaki bankalarla iş yapıyorlar ve Libya pazarında çok iyi bir büyümeleri var." şeklinde konuştu.

Libyan Foreign Bank'ın Türkiye'de ilk işlemini 1972 yılında Merkez Bankası ile Arap Türk Bankası'nı kurmak üzere temasa geçerek yaptığını hatırlatan Yusuf, Türkiye ile Libya arasındaki bankacılık ilişkilerinin 1970'li yıllara dayandığını söyledi.

"Yeni ihracat pazarları açılacak"

Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku da bankacılık sektörü açısından önemli bir iş birliğinin imza törenine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Albaraka Türk'ün, Albaraka Bankacılık Grubu'nun bilanço ve karlılığa katkısı açısından en büyük iştiraki konumunda yer aldığına işaret eden Utku, Türkiye'nin sahip olduğu coğrafi konumu itibarıyla çok geniş bir coğrafyaya hitap ettiğini söyledi.

Utku, Türkiye ekonomisinde önemli bir ağırlığa sahip olan KOBİ'ler başta olmak üzere Türk iş dünyası temsilcilerinin iki kurum arasında imzalanan bu mutabakat kapsamında yeni ihracat pazarlarına açılma konusunda önemli fırsatlar elde edeceklerini vurguladı.