Albayrak: Fiyatlara karşı önemli adımlar atacağız

Bakan Albayrak, fiyat artışlarına karşı önemli adımlar atılacağını duyurdu. Bankaların kredi portföyünün artmadığı eleştirisinde de bulunan Albayrak, "Bankacılık, birilerinin paralarını toplayıp üzerine oturma yeri değildir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ankara'da gazete ve televizyonların ekonomi müdürleri ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ekonomideki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.

Fiyat artışlarına karşı önümüzdeki hafta yeni adımlar atacaklarını duyurun Albayrak ayrıca, bankaların kredi portföyünün büyümediğini ve bu konuyu yakından izlediklerini söyledi.

Konuşmasında, "2008 krizinden büyük ders çıkarıldı, seçimden sonra daha iyi olacağız" diyen Albayrak, 2019 büyüme hedefinin rahat yakalanacağını, hedeflerde sapma olmadığını söyledi.

Albayrak, Fed'in aldığı son kararların Türkiye için bir "şans" olduğunu ayrıca, Türkiye'nin IMF'ye ihtiyacı bulunmadığını kaydetti.

Son günlerin revaçta konusu "fiyat artışları"na da değinen Albayrak, şöyle konuştu:

"Fiyatlara karşı haftaya önemli adımlar atacağız. Bu hafta seracılık yapılandırma planı açıklanacak. Belediyelerimiz hızlı bir kurulumla uygun fiyatla tanzim satış yerleri imkanı sağlayacak. Tarladan sofraya profesyonel, bütünleşik bir adım atılacak."

"Piyasayla kavga etmeyiz ama anahtarı da vermeyiz"

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunun şu anda gündemlerinde olmadığını aktaran Albayrak, İş Bankası hisselerine ilişkin, "İş Bankası'nın siyasi bir zemini var bir de teknik zemini var. Meclis bu konuda adım atacak. Böyle bir adım atılırsa çok güçlü bir yapı ortaya çıkar, piyasa açısından da pozitif bir etki yapar" görüşünü dile getirdi.

Merkez Bankası'na dair Bakan Albayrak, "Piyasanın TCMB'den talebi iyice düştü, bu iyi bir gelişme. Herkes işini yapsın, biz mali politikaları yöneteceğiz. TCMB'nin bağımsız yapısı göz önünde bulundurulmalı" ifadelerini kullandı.

Kapsamlı vergi reformu için çalışmaların sürdüğünü ve reformun küresel rekabete uygun olması gerektiğini anlatan Albayrak, işsizlik konusunda kötü bir resim beklemediğini de belirtti.

Albayrak, Hazine'nin borçlanma stratejisine ilişkinse, "Hazine'yi en optimum şekilde borçlandırıyoruz, amacımız düşük faiz ödemek. Piyasayla kavga etmeyiz ama anahtarı da piyasaya vermeyiz. Bazı uyanık oyuncular şikayet edebilir ama devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

"Bankacılık para toplayıp üzerine oturma yeri değil"

Bankacılık sektörünün güçlü bir sermaye yeterliliğine sahip olduğunu kaydeden Albayrak şunları aktardı:

"Kredi maliyetlerinde son 3 ayda 10 puandan fazla iyileşme var. Faizler düşerken bankaların kredi portföyü artmıyor, konuyu yakından izliyoruz. Bankalar kredi verme konusunda bir şeyden çekiniyorsa bize anlatsınlar öğrenelim. Bankacılık, birilerinin paralarını toplayıp üzerine oturma yeri değildir. Bankaların aldıkları lisans, paraları tutma amaçlı değil"

Öte yandan Albayrak, varlık fonunda bilanço büyütme, şeffaflık anlamında büyük yol katedildiğini söyledi ayrıca, finans merkezi için şubat ayında ve ikinci yarıda 2 büyük hamle olacağı bilgisini verdi.